Naftna kompanija plaća odštetu od 100 milijuna funti oboljelim Afrikancima

NAFTNA kompanija spremna je isplatiti odštetu u visini od 100 milijuna funti 31.000 stanovnika Obale Bjelokosti za 400 tona opasnog otpada koje je tamo odbacila. Britanska naftna kompanija Trafigura je ponudila stanovnicima obale Bjelokosti odštetu za štetu koju su pretrpjeli zbog odlaganja opasnog otpada. To se smatra jednim od najvećih onečišćenja koje se dogodio u posljednjih nekoliko desetljeća. Ta je kompanija u toj državi odbacila više od sto tona otrovnog otpada koji su toliko opasni da su zabranjeni u Europi.

Kompanija je tri godine nijekala pogrešno upravljanje s navodno bezopasnim otpadom. Suđenje će započeti sljedeći mjesec u Londonu. Kada je kompanija u blizini glavnog grada Abidžana bacila ukupno 400 tona iznimno otrovnog otpada, tisuće Afrikanaca u toj državi je 2006. godine preplavilo bolnice, a mnogi od njih su i umrli zbog posljedica otrovnog otpada. U službenoj izjavi stoji da je 12 osoba umrlo od previsoke količine vodikovog sulfata koji je nastao kao rezultat otpada koji se pojavio na smetlištima, u odvodima i zaljevima u Abidžanu i njegovoj okolici, prenosi Guardian.

Kompanija ipak ne preuzima odgovornost za katastrofu

Tamošnji stanovnici su zbog izlaganja otrovnom otpadu pretrpjeli mnogobrojne bolesti i oštećenja zbog kojih su njihovi odvjetnici od naftne kompanije zahtijevali odštetu u ukupnoj visini od 100 milijuna funti.

Trafigura koja je za odlaganje otpada unajmila lokalnu tvrtku svu je odgovornost prenosila na nju te "nije mogla predvidjeti nedopušten i nezakonit način" kojim se kompanija rješavala otrovnog otpada. Odšteta se odnosi na one koji će dokazati oštećenja koja su zadobili otrovnim otpadom. Unatoč tome što je kompanija prouzrokovala, predstavnici kompanije ne žele preuzeti odgovornost za katastrofu.

Pročitajte više