Je li američke gradove zaista zahvatio val nasilnih zločina?

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump već neko vrijeme upozorava na navodni val nasilnog kriminala u gradovima koje vode oporbeni demokrati te najavljuje slanje saveznih snaga reda u druge gradove, baš kao što je prošli mjesec napravio u Portlandu u Oregonu. 

Ta je operacija izazvala brojne kritike zbog prakse korištenja saveznih agenata u maskirnim odorama bez znački i neoznačenih vozila za privođenje nasilnih prosvjednika. Polemike se u SAD-u vode i oko razmjera nasilja na prosvjedima protiv policijskog rasizma, posebice u Portlandu, gdje se prosvjednici tjednima sukobljavaju s policijom i jurišaju na saveznu sudnicu. 

>>Širi se snimka na kojoj američki policajci u civilu trpaju djevojku u kombi

No je li u velikim američkim gradovima u kojima su demokrati na vlasti - a takvih je većina - zaista došlo do skoka nasilnog kriminala, posebice ubojstava, kao što tvrde Trump i njegovi pobornici? Odgovor na to pitanje prilično je složen.

Pad kriminala, porast ubojstava

Iako definicija nasilnih zločina varira od grada do grada, u pravilu uključuje ubojstva, pljačke, napade i silovanje. A stopa nasilnog zločina je diljem SAD-a uglavnom u padu od devedesetih godina do danas.

Broj nasilnih zločina i dalje je u padu u mnogim američkim gradovima, ali broj ubojstava u nekim je gradovima, poput Chicaga, New Yorka i Philadelphije, u snažnom porastu. Prema analizi New York Timesa objavljenoj prošli mjesec, u 25 najvećih američkih gradova stopa općenitog zločina pala je za 5,3%, a stopa nasilnog zločina za 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Do najvećeg pada nasilnog kriminala došlo je u travnju i svibnju, što je vjerojatno posljedica mjera zatvaranja i društvenog distanciranja zbog epidemije koronavirusa. 

No u isto vrijeme, pomalo paradoksalno, broj ubojstava je u tih 25 gradova porastao, i to za čak 16,1% u odnosu na prošlu godinu. Ubojstva su u porastu u 20 od tih 25 gradova. 

Jedno moguće objašnjenje je da broj ubojstava obično raste ljeti, a ljeto se ove godine poklopilo s izlaskom iz karantene zbog epidemije.

"Obično kako je vrijeme sve toplije vidimo povećanje uličnog kriminala, uključujući ubojstva", objasnio je za BBC američki kriminolog Richard Rosenfield.

U New Yorku lani 394 ubojstva, ove godine 634

U New Yorku su, primjerice, od početka godine do 15. srpnja zabilježena 634 ubojstva, daleko više od 394 u istom razdoblju prošle godine. Naoružani napadači pucali su na svoje mete na kućnim zabavama, roštiljima i partijama kocke, kao i u hladnokrvnim uličnim egzekucijama, piše The New York Times. 

U prva tri tjedna zabilježeno je 125 pucnjava, uz više od deset ubojstava, uključujući tinejdžericu na njenoj zabavi povodom maturantske zabave te modnog dizajnera koji je prao svoj automobil. 

"Morate se vratiti u 1996. da biste našli gori početak lipnja", komentirao je policijski šef strategije za kontrolu kriminala Michael LiPetri.

Usto, kako piše BBC, analiza podataka o kriminalu iz 27 američkih gradova koju je objavila Nacionalna komisija za covid-19 i kriminalno pravo pokazala je da su ubojstva imala skok od čak 37% krajem svibnja i tijekom lipnja ove godine - paralelno s masovnim prosvjedima protiv rasizma, koje su pratili pozivi za uskraćivanjem financija policiji, pa čak i za njenim ukidanjem. Oružani napadi također su porasli, ali ne toliko. 

Je li porast ubojstava povezan s ukidanjem sredstava policiji?

Međutim, konzervativni Wall Street Journal piše da je skok nasilnog kriminala u nekoliko velikih američkih gradova povezan upravo sa zahtjevima prosvjednika za ukidanjem sredstava policiji, koje su neke gradske vlasti već počele ispunjavati. 

>>Hoće li Amerika ukinuti policiju?

No kako je upozorio šef policije u Houstonu u Teksasu, koji je i sam podržao pokret Black Lives Matter (Crni životi vrijede), gradovi diljem zemlje smanjuju proračun za policiju bez planova za prebacivanje tih sredstava u socijalne službe i druge institucije koje bi zamijenile neke od zadataka policije.

"Ne rušite kuću u kojoj živite a da ne gradite novu u koju ćete se preseliti", slikovito se izrazio Acavedo.

Ubojstva su najviše skočila u tri grada: Chicagu, Philadelphiji i Milwaukeeju. U Chicagu je broj ubojstava u srpnju ove godine iznosio gotovo 450, dok je u srpnju prošle godine bio manji od 300, prema podacima policijske uprave tog grada.

U Philadelphiji je pak skočio s oko 180 u srpnju 2019. na oko 250 u srpnju ove godine, prema podacima njihove policijske uprave.   

U New Yorku je stopa ubojstava skočila za čak 50% u istom razdoblju. U Milwaukeeju je skočila za 37% u prvoj polovici godine i mogla bi oboriti rekordnih 167 iz 1991. - kada je zloglasni serijski ubojica Jeffrey Dahmer u tom gradu ubio 16 ljudi.

Broj ubojstava porastao je za 11,6% i u Los Angelesu, a u Kansas Cityju oborio je rekord za prvu polovicu godine - 99.

"Savršena oluja": epidemija, prosvjedi, nezaposlenost...

Ova analiza utvrdila je da su i provale skočile za 200% krajem svibnja i početkom lipnja, što je po svemu sudeći povezano s neredima i pljačkom tijekom prosvjeda, pa su zatim ponovno pale na prethodni nivo. 

Prema gradonačelnici Chicaga, demokratkinji Lori Lightfoot, porast ubojstava rezultat je "savršene oluje" koju je stvorio koronavirus, a i gradonačelnik New Yorka, također demokrat Bill De Blasio, također je okrivio "užasno previranje" koje je uzrokovala pandemija. 

Stručnjaci i policijski dužnosnici upozoravaju da policajci teže obavljaju svoj posao zbog mjera društvenog distanciranja, ali i da su porast nezaposlenosti i neredi uslijed masovnih prosvjeda zbog ubojstva Georgea Floyda otvorili put za porast nasilja, piše Wall Street Journal.

Usto, privremeno zatvaranje mnogih sudova zbog karantene vjerojatno je omogućilo nekim kriminalcima da ponove zločin, piše BBC. 

Pročitajte više