Nagrada kritike u Cannesu "Fahrenheitu 9/11"

Žiri međunarodne kritike Filmskog festivala u Cannesu dodijelio je u petak prestižnu nagradu FIPRESCI za najbolji film u službenoj konkurenciji antibushovskom dokumentarcu američkog redatelja Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11".

Za nagradu su bili nominirani i filmovi "Život je čudo" Emira Kusturice i "Nitko ne zna" japanskog redatelja Koreede Hirokazua.

Nagrade FIPRESCI u paralelnim programima dobili su urugvajski film "Whiskey", te palestinsko-izraelski film "Žeđ".

Nagrada Žirija međunarodne kritike u Cannesu najuglednija je kritičarska nagrada u svijetu, a ove je godine žiri po prvi put imao u svom članstvu i hrvatskog kritičara, predsjednika Hrvatskog društva filmskih kritičara Zlatka Vidačkovića.

Međunarodna federacija filmskih kritičara FIPRESCI, osnovana 1930. u Bruxellesu, dodjeljuje Nagradu međunarodne filmske kritike od samog osnutka festivala u Cannesu 1946., kada su nagradu podijelili David Lean za film "Kratak susret" i Georges Rouquier za "Farrebique".

Najviše Nagrada FIPRESCI u Cannesu dobio je ruski redatelj Andrej Tarkovski, i to za filmove "Andrej Rubljov" (1969), "Solaris" (1972) i "Nostalgija" (1983).

(Hina) xpp ydv

Pročitajte više