NAGRADE LONDONSKIH KRITIČARA KAZALIŠTU "NATIONAL THEATRE"

Od nagrade za najbolju predstavu do one za najbolji mjuzikl, londonsko kazalište National Theatre dominiralo je kazališnim nagradama za 2004., koje je u utorak dodijelila Udruga londonskih kritičara. L

Državni National Theatre primio je nagradu za najbolju predstavu za "Democracy" Michaela Frayna te za najbolji mjuzikl - "Jerry Springer: The Opera".

Nova produkcija epske drame Eugenra O'Neilla "Mourning Becomes Electra" dobila je tri nagrade: za najboljeg redatelja (Howarda Daviesa), najbolji dizajn (Boba Crowleyja) i najbolju glumicu (Eve Best).

Nadmoć ovog kazališta protegla se i na predstave izvan njegove produkcije: Lucy Prebble (23), proglašena najboljim novim dramskim piscem za produkciju kazališta Royal Court "The Sugar Syndrome", nekad je radila za National Theatre.

Novom nadom kazališta proglašena je Lisa Dillon, koja je ljetos glumila Hildu Wangel uz Patricka Stewarta kao Solnessa u komercijalno neuspješnoj postavi Ibsenova "Graditelja Solnessa".

Najboljim glumcem proglašen je Velšanin Michael Sheen za izvedbu naslovne uloge u još jednom rijetko viđenom djelu, "Kaliguli" Alberta Camusa, egzistencijalnom klasiku iz 1944. godine.

Nagrada za najbolju Shakespeareovu izvedbu ide Gregu Hicksu, za glavnu ulogu u produkciji "Coriolanusa" kazališta Royal Shakespeare Company.

Crowley, dobitnik nagrade Tony za dizajn predstava kao što su Disneyjeva "Aida" i postava "Carousela" kazališta Lincoln Center, izjavio je na svečanosti da je proveo "25 godina sazrijevajući" s O'Neillovom 4.5-satnom predstavom koja se događa u Novoj Engleskoj tijekom američkog građanskog rata.

"Pročitao sam dramu u školi i zaljubio se u nju tada; hvala Bogu da sam je dobro napravio", rekao je Crowley.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više