Nagradu za Europski govor 2004. Sanaderu dodijelio Europski pokret Hrvatska

HRVATSKI premijer Ivo Sanader primio je u petak nagradu za "Europski govor godine" jer se, po ocjeni Europskog pokreta Hrvatska, koji dodjeljuje nagradu, svojim govorom pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe 27. travnja u Strasbourgu, istaknuo kao "veliki promotor europskih vrijednosti u Hrvatskoj".

"Svih 25 članova Središnjeg odbora prepoznalo je ukupnu aktivnost vlade premijera Sanadera na približavanju Hrvatske Europskoj uniji", rekao je glavni tajnik Europskog pokreta Hrvatska Siniša Grgić.

Premijer Sanader je, primajući nagradu, odljev u bronci kipara Krešimira Roda, izjavio da nagradu prenosi na "cijelu Vladu i hrvatsku javnost koja neprijeporno Hrvatsku vidi u Europi".

Osvrnuvši se na ocjenu EPH da su "europski lideri u novoj hrvatskoj Vladi prepoznali entuzijazam i optimizam, ključ koji je otvorio vrata naših europskih susjeda", Sanader je kazao da sa samopouzdanjem očekuje dvije važne odluke Europskog vijeća 17. i 18. lipnja u Bruxellesu o Hrvatskoj.

Radi se o odluci o službenom statusu kandidata i određivanju početka pregovora o članstvu u EU.

Sanader je poručio da se "isplati prihvatiti demokraciju, vladavinu prava, tržišno gospodarstvo, prava manjina..." i da je u tom smislu "Hrvatska dio Europe".

"Znamo kamo želimo stići, i to obilježava aktualnu hrvatsku Vladu", zaključio je premijer Sanader.

Međunarodni europski pokret tradicionalno dodjeljuje nagradu za "Europski govor godine" osobi koja svojim javnim govorom u bilo kojoj prilici najviše pridonese zbližavanju određene zemlje ostalim europskim narodima i državama. Europski pokret Hrvatska počeo je s dodjelom nagrade prošle godine, kada je dobitnikom proglašen Neven Mimica, tadašnji ministar europskih integracija.

Pročitajte više