Najaf: Sporazum o prekidu vatre između Mehdijeve vojske i američke vojske

PREKID vatre između Mehdijeve vojske, američkih snaga i Iračana koji se bore na strani Amerikanaca sklopljen je u petak, objavio je u Najafu glasnogovornik radikalnog šijitskog vođe Moqtada al Sadra Ahmed Chaibani, javlja agencija France presse.

Sve do ponoći tu tvrdnju nije potvrdio drugi izvor, javlja AFP.

"Taj je prekid vatre neograničen i mora se nastaviti kako bi se stvorilo povoljno okruženje za pregovore koji su u tijeku", rekao je Chaibani.

Njemačka agencija dpa prenijela je vijest katarske televizije al-Jazeere koja je također citirala al-Sadrova glasnogovornika. On je, prema al-Jazeeri rekao da se prekid vatre održava u petak kasno navečer kako bi se zaraćenim stranama omogućilo vođenje pregovora.

Prema njegovim riječima, pregovore vode s američke i iračke strane savjetnik Iračke nacionalne sigurnosti Mouffak al Rubai, a sa strane Mehdijeve vojske šeik Ali al Sumeisim, jedan od bliskih al Sadrovih suradnika.

Objava o sklopljenom sporazumu slijedila je nakon što je al Sadr zamotane ruke pozdravio i obratio se svojim pristašama u mauzoleju imama Alija u gradu Najafu.

Pročitajte više