Najam stana je skup. Država ga je odlučila učiniti još skupljim

Foto: Matija Habljak PIXSELL

NAJNOVIJA ideja iz vlade je subvencioniranje najma nekretnina. S obzirom na "uspjeh" subvencioniranja kupnje prve nekretnine preko APN-a, vijest je pobudila velik interes javnosti.

Za sada bi se mjera provodila preko Državnog ureda za mlade i demografiju, a bila bi usmjerena prema mladim obiteljima. Prema najavama, program bi počeo već ove godine, samo ostaje otvoreno pitanje po kojim uvjetima i u kojem iznosu. Ako učinci budu kao kod subvencija preko APN-a, a bit će, sprema se novo umjetno povećanje cijena. 

Namjera je možda dobra i socijalno osjetljiva, ali će stvarni efekt biti suprotan. Cijene najma rast će više nego što bi trebale, a jedini stvarni efekt bit će transfer javnog novca iz državnog proračuna najmodavcima. 

U Hrvatskoj je cijena najma previsoka

Prema podacima, cijene najma su od 2015. rasle puno sporije nego cijene nekretnina. Tako su nekretnine u Hrvatskoj 2021. bile 40 posto skuplje nego 2015., a najam 9 posto veći. U oba slučaja je rast veći od prosjeka EU.

Ne može se zanijekati da je cijena nekretnina i cijena najma u Hrvatskoj previsoka s obzirom na standard, plaće i općenito stupanj ekonomskog razvoja. Kako je Hrvatska neujednačeno razvijena zemlja i snažno centralizirana, cijene u Zagrebu su puno veće nego u ostalim dijelovima države.

Statistička agencija EU Eurostat prati cijene samo u glavnim gradovima članica, ali i to je dovoljno da se prikaže problem najmoprimaca u Hrvatskoj. Jednostavno, najam je preskup s obzirom na plaće.

Zagreb je 2021. bio skuplji od glavnih gradova usporedivih država u Europi, a situacija 2022. zasigurno nije bila puno drugačija. Prosječna cijena najma trosobnog stana iznosila je 1500 eura na mjesec, dvosobnog 1050 eura, a jednosobnog 680 eura mjesečno.

To je više nego u Ljubljani, Pragu, Budimpešti i Beogradu, da nabrojimo samo neke gradove. Za usporedbu, prosječna plaća u Zagrebu je 2021. bila oko 1100 eura, u Ljubljani 1300 eura, a u Pragu 1550 eura.

U Pragu prosječna plaća pokriva trošak mjesečnog najma trosobnog stana, u Ljubljani 90 posto troška trosobnog stana, a u Zagrebu samo 73.33 posto. U Budimpešti je situacija podjednako loša kao u Zagrebu - najam je jeftiniji, ali su manje i plaće.

Slična mjera kao subvencije preko APN-a, imat će podjednako loše rezultate

Mnoge je iznenadila najava mjere subvencioniranja najma jer se očekivalo da će vlada krenuti sasvim suprotnim smjerom. Nakon upozorenja ekonomskih stručnjaka, institucija EU i HNB-a o tome da subvencije kupnje nekretnine preko APN-a povećavaju cijene više nego što bi rasle bez te mjere, očekivalo se da će se ta mjera ukinuti ili barem revidirati.

Umjesto toga događa se sasvim suprotno; trošak APN-a i broj subvencioniranih kredita ove će godine biti rekordan, a najavljena je slična politika subvencioniranja najma. Naime, za očekivati je da će najmodavci samo ugraditi nove subvencije u svoje cijene, a time će cijena najma rasti uz minimalan ili nikakav efekt na realno smanjivanje troška najmoprimca.

Novac će se izdvajati iz proračuna, a u konačnici će to biti samo način transfera javnog novca u džepove najmodavaca. Socijalni efekt neće biti postignut, a nakon nekoliko godina ukupna će situacija biti gora za najmoprimce nego da se nije uvodila nikakva mjera. Ukratko, isti efekt kao subvencije putem APN-a.

Svi osim HDZ-a smatraju da se radi o lošoj politici

Konsenzus oko toga da su subvencije APN-a kontraproduktivne je jako širok. S tom procjenom se slažu ekonomski stručnjaci, EU, HNB, politička desnica, liberali i politička ljevica. Rijetko se dogodilo u povijesti, ako ikad, da postoji toliko široko slaganje oko određene politike.

Najavu subvencija najma za Index je komentirao nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević. "Ovo nije ništa konkretno, nego se radi o balonu koji je pušten u javnost da bi se ispitao teren", smatra.

"Politika stanovanja je ogromna rupa u programu vlade Andreja Plenkovića. Zapravo oni konstantno uvode mjere koje podižu cijenu stanovanja, a najbolji primjer je APN. Na štetnost subvencija preko APN-a upozoravaju EU institucije i HNB, a ova nova najavljena mjera bi imala isti efekt kao subvencije preko APN-a", jasno izražava pripadnost taboru koji subvencije smatra štetnom politikom.

"Ideja o subvencioniranju najma se koristi vatrogasno, predizborno. Vidi se da iza toga zapravo ne stoji razumijevanje kakav će to efekt imati na tržište nekretnina niti su u vladi proveli analizu prije najave subvencioniranja najma", smatra Glavašević.

U principu tako misle svi osim HDZ-a. Ne samo da su takve mjere promašene i kontraproduktivne nego su sasvim suprotne deklariranom socijalnom karakteru. Broj i iznos subvencija raste iz godine u godinu, s 2299 zahtjeva ukupnog troška 17.5 milijuna kuna 2017. na planiranih 5800 zahtjeva troška 70 milijuna kuna 2023.

Subvencije putem APN-a svake godine umjetno podižu cijene nekretnina, čime se ostvaruje efekt lavine. Svako novo poskupljenje nadodaje se na prethodna poskupljenja, a protekom vremena ukupni efekt sve je gori.

Postoje bolji modeli, jedan od njih Hrvatska već provodi

"Ono što bi država trebala napraviti, a daleko manje bi poremetilo cjelokupno tržište nekretnina i stanovanja, je javno stanovanje. Država to već radi godinama, i to funkcionira. Za branitelje se grade stanovi, određuju posebne cijene najma i to funkcionira. Nije imalo strašan efekt na tržište nekretnina", podsjeća naš sugovornik Bojan Glavašević na socijalnu politiku koja već postoji i relativno dobro funkcionira.

"Trebalo bi investirati značajne količine novca i graditi stanove za javni najam. Takva politika funkcionira u ostalim državama i gradovima EU. Primjer je Beč, gdje postoji fond javnih stanova koji omogućava okvir za tržište nekretnina, tj. daleko manje remeti cijelo tržište od subvencija najma, a istodobno ispunjava socijalni kriterij i omogućuje priuštivo stanovanje", kaže.

Za subvencije preko APN-a je iz državnog proračuna isplaćeno više od 456.7 milijuna kuna do veljače 2022., a do sada je ukupni iznos vjerojatno premašio pola milijarde kuna. Sličan rast državnih troškova može se očekivati u slučaju uvođenja subvencioniranja najma.

S obzirom na to da će najmodavci subvencije vjerojatno iskoristiti za povećanje cijene najma, kao što prodavatelji nekretnina iskorištavaju subvencije APN-a za povećanje cijene, mjera će postati samo način transferiranja javnog novca prema privatnim najmodavcima.

"Iz kojih sredstava misle financirati subvencije? Nama je potrebno dugoročno i održivo rješenje, a ovo niti je dugoročno niti je održivo i u konačnici ima suprotan efekt od željenog. Rast cijena najma, što će subvencije samo pojačati, dovest će do rasta cijena subvencija. Time će nastati potreba za povećanjem subvencije i narasti troškovi državnog proračuna. Efekt se može nastaviti unedogled bez da se riješi temeljni problem", smatra Glavašević.

Postoje brojni modeli rješavanja problema visokih najamnina u odnosu na prosječnu plaću. Neki sasvim remete tržišne odnose i u konačnici nemaju željeni efekt, a to je socijalni aspekt, odnosno rješavanje problema nepriuštivosti stanova za siromašne.

Molimo državu da više ne "pomaže", dovoljno je

Očito je iz odbijanja odustanka od iznimno štetnog modela subvencioniranja putem APN-a i najave novih subvencija najma da trenutna vlada preferira najštetniji i najnefunkcionalniji model.

"Ako se odluče na ovaj model, izvješća institucija EU i HNB-a će pokazati isti efekt na rast cijene kao kod subvencija putem APN-a. Očigledno se ima novca, ali će se najavljenom politikom napraviti suprotan efekt od željenog", zaključuje Glavašević.

Mnogi su suglasni s tom procjenom, od desnice, preko liberala do ljevice. Kako HDZ, uz par žetončića, suvereno vlada Hrvatskom, građani samo mogu zamoliti državu da im više ne "pomaže", dovoljno je napravila.

Pročitajte više