Najava - gospodarstvo - za četvrtak, 4. ožujka

Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 4. ožujka.

MUENCHEN - Na 56. Međunarodnom sajmu obrtništva u Muenchenu (I.H.M. 2004) koji će se održati od 4. do 10. ožujka sudjelovat će 61 hrvatski obrtnik u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK). Riječ je o 12. nastupu hrvatskih obrtnika na tom najvećem europskom obrtničkom sajmu, a ove godine hrvatski izlagači nastupaju u dosad najvećem broju te na najvećoj izložbenoj površini. Hrvatski će se obrtnici predstaviti na ukupnoj površini od 274 četvorna metra, od čega će se na 200 četvornih metara predstaviti izlagači s proizvodima od metala, plastike, drva, kamena i gume. Na preostalih 74 četvornih metara izložbenog prostora bit će predstavljeni umjetnički obrti.

ZAGREB - U sklopu sajmova Enogastronomija i turizam, na Zagrebačkom velesajmu, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, održat će se okrugli stol 'Lovstvo pred izazovima 21. stoljeća' (10,00 sati, dvorana Brijuni).

U sklopu iste grupe sajmova, opatijska tvrtka Abisal predstavit će knjigu '100 vodećih hrvatskih restorana' (13,00 sati, Zimski vrt, ZV, Av. Dubrovnik 15).

ZAGREB - U organizaciji Njemačko - hrvatske industrijske i trgovinske komore, predsjednik Uprave farmaceutske tvrtke Pliva Željko Čović održat će predavanje na temu "Hrvatska kao High Tech središte i njezine mogućnosti na međunarodnom tržištu" (11,00 sati, Hotel Sheraton - Velika dvorana, sekcija A, Kneza Borne 3).

ZAGREB - U povodu održavanja Međunarodnog specijaliziranog sajma ambalaže i etiketiranja "A Pack", koji će se održati u Grazu (Austrija), od 31. ožujka do 2. travnja, organizator će održati prezentaciju sajma (11,00 sati, Hrvatska gospodarska komora - Komora Zagreb, Draškovićeva 45).

ZAGREB - Zagrebačka putnička agencija Generalturist na susretu s novinarima predstavit će svoj novi korporativni znak, a bit će izneseni i podaci o prodaji na kraju skijaške sezone te prodaji aranžmana za Europsko prvenstvo u nogometu u Portugalu, kao i očekivanja od ovogodišnje ljetne sezone (10,00 sati, Generalturist, Praška 5).

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena u zadnjem tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj je iznosila 4.032 kune i bila je za 2,5 posto viša nego u prethodnom tromjesečju, dok je prosječna bruto plaća istodobno povećana za 2,8 posto, na 5.770 kuna, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Za razdoblje od početka rujna do kraja prosinca 2003. godine najviša je neto plaća isplaćena u zračnom prijevozu i iznosila je 6.994 kune ili 0,3 posto manje nego u prethodnom tromjesečju. Istodobno je najniža prosječna plaća - od 2.082 kune, isplaćena u djelatnosti štavljenja i obrade kože te proizvodnji kožne galanterije.

ZAGREB - Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je izdano ukupno 13.647 građevinskih dozvola što je 3,5 posto više nego prethodne godine. Ukupna vrijednost radova predviđenih tim dozvolama iznosi 29,93 milijardi kuna ili 28,5 posto više nego 2002. godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Za izgradnju zgrada lani je izdano 11.977, a za ostale građevine 1.670 dozvola. Unatoč tome, predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama premašuje onu predviđenu za radove na zgradama. Na izgradnji ili rekonstrukciji zgrada predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti 14,12 milijardi kuna, a na ostalim građevinama od 15,8 milijardi kuna.

Urednik: Darko Buković

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

(Hina) xduk/xrub ydb



Pročitajte više