Najavljeno spajanje suđenja Gotovini s procesima Čermaku i Markaču

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) zatražit će spajanje postupka protiv generala Ante Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, najavio je u srijedu Anton Nikiforov, politički savjetnik glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

"Očigledno je da se radi o istom slučaju s istom činjeničnom osnovom i mi ćemo tražiti spajanje", kazao je Nikiforov na briefingu za novinare u Haškom sudu.

Sva trojica hrvatskih generala terete se za kršenje međunarodnoga humanitarnog prava zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom i nakon operacije Oluja od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995. na širem području Knina. Gotovina je optužen u lipnju 2001., a Čermak i Markač u veljači 2004.

"To smo očekivali", kratko je komentirao Gotovinin američki odvjetnik Luka Mišetić.

Tajništvo ICTY-a prema njegovim će riječima, danas potvrditi njegovo imenovanje za glavnog branitelja generala Gotovine i imenovanje odvjetnika Marina Ivanovića iz Zagreba za drugog branitelja. "Danas će sve biti riješeno", kazao je Mišetić.

Odvjetnici će danas posjetiti Gotovinu u pritvoru, kako bi im on potpisao punomoći, te će poslijepodne te punomoći ovjeriti u Tajništvu ICTY-a. Također će zajedno s generalom nastaviti zajednički rad na pripremama za obranu.

Mišetić i Ivanović su utorak poslijepodne također proveli u posjetu Gotovini u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu, gdje su detaljno analizirali optužnicu i razmatrali obranu po pojedinim točkama optužbe.

Gotovinu se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti u sedam točaka za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, razaranje naselja, pljačku imovine i druga nehumana djela kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Na prvom pojavljivanju pred u sudom u ponedjeljak, odbacio je optužbe. Uhićen je 7. prosinca u Španjolskoj a 10. prosinca je prebačen u Haag.

"General Gotovina je potpuno koncentriran na svoju obranu. Opušten je, dobro raspoložen, psihički jak. Primio nas je kao da se nalazimo u Zagrebu u njegovoj kući", izjavio je Mišetić i dodao kako se general nije žalio na uvjete smještaja u pritovoru.

Ocijenio je kako je nakon četiri i pol godine provedene u bijegu Gotovina nalazi pod manjih stresom nego do sada.

"Iskreno mislim da je sada stres manji nego tijekom ove četiri i pol godine. Barem tako djeluje", kazao je Mišetić.

Odbio je govoriti o generalovu skrivanju, ističući da ga na to obvezuje odvjetnička tajna, a na pitanje može li potvrditi da je u proteklo vrijeme kontaktirao s generalom, kazao je kako to "ne može ni potvrditi ni demantirati".

Odvjetnici Mišetić i Ivanović u srijedu navečer su se u Haagu sastali s hrvatskim veleposlanikom u Nizozemskoj Franom Krnićem.

Najavili su će u četvrtak otputovati u Zagreb gdje bi s dužnosnicima hrvatske Vlade trebali razgovarati o pravnoj, financijskoj i drugoj pomoći obrani generala Gotovine, dostavi braniteljima svih traženih dokumenata povezanih s operacijom Oluju i s procesuiranjem u Hrvatskoj kaznenih djela počinjenih tijekom i nakon njezina završetka te drugim pitanjima.

Pročitajte više