Najbolji biznis u Hrvatskoj - imati prijatelja u HDZ-ovoj vladi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Davor Javorovic/PIXSELL / FaH / EPA

U HRVATSKOJ je dobro imati prijatelja u HDZ-u, a još ako je u vladi Andreja Plenkovića, to je dobitna kombinacija. Zagarantirani su vam unosni poslovi, povećanje prihoda, poslovi, natječaji, a otvorena su vam mnoga vrata. Plenkovićevi ministri javno će se zaklinjati u vječno prijateljstvo, a svi oni koji pokušaju ukazati na sukobe interesa u vašoj prijateljskoj vezi bit će proglašeni državnim neprijateljima, pripadnicima obavještajnog podzemlja, agromafijašima, nezahvalnicima, huškačima i ljubomornima na uspjeh. Jer to je HDZ-ovo prijateljstvo, s povlasticama.

Pa krenimo redom.

Plenković i Šavorić utrli su put kako tretirati prijatelje

Andrej Plenković, šef HDZ-a, dao je primjer za članove svoje stranke kako tretirati prijatelje. Tako je u predizbornoj kampanji "slučajno" snimao spot u odvjetničkom uredu svog prijatelja Borisa Šavorića kojeg zna još od srednje škole.

Par godina kasnije, kada se ukazala prilika, pozvat će ga, sasvim "slučajno" u vladu da "sredi" stanje u Agrokoru. Taj posao, kroz skupinu Borg, isplatio se Šavoriću. Naravno, Plenković je sve one koji su dovodili u vezu prijateljstvo sa Šavorićem i njegovim pozivom u vladu proglasio destabilizatorima vlade. Kao i one koji su se usudili "spasitelje od ortačkog kapitalizma" proglasiti skupinom Borg.

"To traže samo oni koji žele destabilizirati zemlju", govorio je Plenković o onima koji su tražili informacije o skupini Borg u kojoj je bio Šavorić te njihovim poslovima za sebe i vladu.

Dalić i Ramljak, vječni dužnici

Ante Ramljak bio je prijatelj s bivšom potpredsjednicom vlade Martinom Dalić. U to vrijeme imao je malu tvrtku Texo Management, no onda je u ušao o posebnu skupinu za "spašavanje" Agrokora. Prijateljstvo mu se višestruko isplatilo, a njegova tvrtka u toj godini Borga povećala je svoje prihode osam puta. S 1,3 milijuna kuna u 2016. na 8,8 milijuna kuna u 2017.

Martina Dalić je cijelo vrijeme štitila Ramljaka, govoreći da je samo ona pisac Lexa i ne želeći otkriti imena skupine Borg. Sve do afere Hotmail. No Ramljaku se na kraju, ionako, ništa nije dogodilo. Osim što je tvrtka u poslovima s Agrokorom, kao i on, zaradili pravo malo bogatstvo.

"Ostajem vam vječni dužnik", napisala je u onom poznatom "oproštajnom" hotmailu Martina Dalić.

Prijatelja se drži na ramenima

Nije loše biti ni prijatelj Zdravku Mariću i recimo, Gabrijeli Žalac. Zna to Josip Stojanović Jolly koji je dobio kredit od HBOR-a koji je doduše vratio, u vrijeme dok je tamo bio šef Nadzornog odbora i odlučivao o kreditu upravo Marić.

"Bili smo prijatelji prije nego što sam postao ministar, a ostat ćemo i poslije", rekao je o Jollyju ministar Marić, kada je otkrivena fotografija sa Svjetskog prvenstva u nogometu, na kojoj Stojanović na ramenima nosi ministra financija Marića. Marić se na toj sjednici nije izuzeo jer što se zakona o sprečavanju sukoba interesa tiče, prijatelj nije rodbina.

Nakon 2-3 godine prijateljstva, Mercedes u dvorištu

"Znam je 2-3 godine, otkad je došla u vladu", rekao je Stojanović Jolly o svojoj prijateljici, ministrici Žalac. Njihovo prijateljstvo postalo je bitno kada se saznalo da je luksuzni Mercedes koji je bio parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika. Nije bilo baš ekonomske računice za takvu poslovnu transakciju, no prijateljstvo je prijateljstvo.

"Poznajem gospodina Jollyja i poznavat ću ga do kraja života", rekla je ministrica Žalac odgovarajući na optužbe onih koji su u njenom prijateljstvu vidjeli sumnjive poslove. Takvi su okarakterizirani kao ljubomorni na uspjeh vlade. I njen osobno. Kao ministrice koja nam nabavlja novac iz EU.

Tko dirne u Marića i Šarića taj je huškač

Što onda reći na prijateljstvo drugog ministra Marića? Radi se, jasno, o ministru državne imovine Goranu Mariću. Njegov prijatelj je Zvonko Šarić. Taj prijatelj mu je prodao apartman u Turnju, pa vikendicu u Živogošću, moguće ispod cijene, za svega 800 tisuća kuna.

Šarić je preuzeo tvrtku Marićeve supruge koja je bila u gubicima, a kad je Marić došao na vlast, Šarić je pobijedio na natječaju koji je organizirao upravo Marić. Točnije, njegovo ministarstvo.

"Huškači se s tim nikako ne mogu pomiriti", rekao je Marić odgovarajući na optužbe onih koji su u prijateljstvu i međusobnim poslovima Marića i Šarića vidjeli nešto sumnjivo.

Zar opet "banda" udara na Tolušića?

I na kraju, dolazimo do Tomislava Tolušića, još jednog potpredsjednika vlade koji ima prijatelje kojih se ne odriče. Naime, njemu je prijatelj sagradio kuću. Točnije Građevinarstvo Horvat gradilo je ministrovu kuću, a ta ista tvrtka u vrijeme dok je bio župan dobila je unosne poslove poput obnove škole, gradnje društvenog doma, ambulante, Doma zdravlja...

Tolušić je u nedavnoj aferi "špic papak" za sve optužio agromafiju odnosno "bandu", no za sada se ustručava prozvati nove "krivce". Nije teško pogoditi zašto.

Pročitajte više