MEDALJE ZA ZNANJE

Najbolji hrvatski učenici idu po medalje u Rusiju. Žele se odseliti iz Hrvatske

Foto: Viktor Škorjanc

NAKON što su učenici iz Hrvatske lani prvi put sudjelovali na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi te osvojili srebrnu i brončanu medalju, sad je odabrano 5 najboljih učenika koji će predstavljati Hrvatsku na Kemijskoj olimpijadi u Rusiji od 21. do 28. travnja. Razgovarali smo s tim sjajnim učenicima, a između ostalog smo ih pitali i planiraju li napustiti Hrvatsku.

Da bi se kvalificirali za ovu Olimpijadu, morali su punih 5 sati rješavati ispit iz kemije od 30 stranica napisan na engleskom, a odlazak na Olimpijadu izborili su Mislav Barić (učenik 3. razreda III. gimnazije u Splitu), Ivor Vavra Plavšić, (učenik 4. razreda V. gimnazije u Zagrebu), Luka List, (učenik 3. razreda Gimnazije "Fran Galović" u Koprivnici), Barbara Sumić, (učenica 3. razreda III. gimnazije u Splitu) i Stjepan Dolić (učenik 4. razreda III. gimnazije u Zagrebu).

Razgovarali smo s njihovim mentorom Viktorom Škorjancem, koji je organizirao odlazak učenika iz Hrvatske na ovu Kemijsku olimpijadu, a i s nekoliko učenika koji su nam otkrili da planiraju otići iz Hrvatske, barem na neko vrijeme.

Barbara Sumić je već sudjelovala na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), kao i na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO), gdje se natjecala u timu s Mislavom Barićem. Ivor Vavra Plavšić se natjecao na Olimpijadi metropola, dok će Stjepanu Doliću i Luki Listu ovo biti prvo sudjelovanje na nekoj olimpijadi znanja.

Dio financira Ministarstvo, ali treba im sponzor

Viktor Škorjanc, student na 3. godini kemije na PMF-u, lani je inicirao da se učenici iz Hrvatske šalju na Kemijsku olimpijadu.

"To je dobro iskustvo za učenike, imaju više prilika da dođu do izražaja, da se dobro uvježbaju. Lani sam uz pomoć moje profesorice Tajane Preočanin organizirao prvo sudjelovanje naših učenika na Kemijskoj olimpijadi, a ove godine sam odlučio nastaviti s tom pričom. Prošle godine su naši učenici bili odlični i osvojili su srebro i broncu, a vidjet ćemo kako će biti ove godine", rekao je Viktor za Index.

Na pitanje tko im financira odlazak u Rusiju, rekao je da dio troškova plaća Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no da im svakako treba i pomoć sponzora koje sad traže. Naime, Ministarstvo plaća kotizaciju za učenike, karte do Rusije i još neke troškove za opremu, ali ne financiraju honorare za osobe koje su angažirane u pripremama za to veliko svjetsko natjecanje.

"Ako želite kvalitetno pripremiti učenike, potreban je opsežan rad. Ukupno je 9 ljudi radilo na sastavljanju ispita kojim su se učenici kvalificirali za natjecanje, i potom na ispravljanju, to nam je oduzelo puno vremena, kao i pripreme prije ispita. Dobro bi nam došli još neki izvori financiranja, u potrazi smo za sponzorima jer nemamo nikakva druga sredstva mimo Ministarstva", ispričao nam je Viktor Škorjanc.

Mislav Barić, učenik 4. razreda III. gimnazije u Splitu, za Index je rekao da već šest godina sudjeluje u brojnim pripremama za razna natjecanja, a bio je dva puta i na europskoj Prirodoslovnoj olimpijadi.

"Planiram otići vani, da vidim svijet"

"Ovo mi je prvi put da idem na ovu Kemijsku olimpijadu, na koju sam se prijavio jer inače idem na sva natjecanja iz matematike i fizike i sad me posebno zanima kemija. U 1. razredu sam bio prvi na državnom natjecanju iz kemije", ispričao nam je Mislav Barić.

Nakon završetka gimnazije, planira upisati PMF u Zagrebu, a potom otići iz Hrvatske.

"Planiram otići van da vidim svijet, da vidim kako život vani funkcionira, pa se možda vratim u Hrvatsku, no nemam još ništa točno isplanirano. Možda odem u Kanadu", ispričao nam je Mislav.

"Ima dosta zemalja u kojima je znanstvenicima bolje nego u Hrvatskoj"

Razgovarali smo i s njegovom kolegicom koja također pohađa III. gimnaziju u Splitu, ali je mlađa. Barbara Sumić učenica je 3. razreda, a od 7. razreda sudjeluje na državnim natjecanjima iz kemije.

"U 1. razredu sam išla na svjetsku Olimpijadu iz kemije, biologije i fizike na Bali. Lani sam išla u Sloveniju na europsku Olimpijadu, općenito se bavim natjecanjima iz prirodnih područja. Još nisam odlučila gdje ću na faks, u Hrvatsku ili negdje vani, sad me čeka ta odluka. No znam da ću svakako upisati nešto iz područja prirodnih znanosti. Vjerojatno ću u jednom trenu otići van jer me zanima kako je živjeti vani. Iako mislim da Hrvatska ima perspektivu, ipak ima dosta zemalja u kojima je znanstvenicima dosta bolje nego onima u Hrvatskoj", rekla nam je Barbara Sumić.

Na Kemijsku olimpijadu u Sankt Peterburg odlazi i Luka List, učenik 3. razreda Gimnazije "Fran Galović" iz Koprivnice.

I on, kao i njegovi kolege s kojima odlazi na Olimpijadu, iza sebe ima iskustvo s brojnih natjecanja.

"Inače sudjelujem u natjecanjima iz fizike i informatike (razvoj softvera), uz kemiju, naravno. Za faks razmišljam o PMF-u u Zagrebu, smjer kemija, ali ako mi se otvori neka mogućnost studiranja u inozemstvu, i to je opcija. Kako god, volio bih se svakako vratiti u Hrvatsku nakon nekog perioda", otkrio nam je Luka List.

Pročitajte više