Najjače stranke u parlamentu RS usuglasit će političko djelovanje

Čelnici najbrojnih stranaka u parlamentu Republike Srpske Dragan Čavić (Srpska demokratska stranka SDS), Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa PDP), Milorad Dodik (Savez neovisnih socijaldemokrata SNSD), Petar Đokić (Socijalistička partija RS SPRS), Marko Pavić (Demokratski narodni savez DNS) i Milanko Mihajlica (Srpska radikalna stranka SRS) u subotu su u Banjoj Luci potpisali Sporazum o načelima usuglašavanja političkog djelovanja.

Ovim dokumentiom potpisnici se obvezuju da će u slučaju predlaganja promjena Ustava razgovorima osiguravati konsenzus, i neće dopustiti 'narušavanje jednakopravnosti entiteta i konstitutivnih naroda u BiH' te da će općenito svojim političkim djelovanjem zajednički 'onemogućiti rušenje ustavnog poretka BiH i RS jednostranim nametanjem ili favoriziranjem bilo kojeg naroda ili entiteta'.

Potpisnici Sporazuma suglasni su o potrebi formiranja radnih grupa stručnjaka koje bi, kao savjetodavno tijelo, imale zadatak u roku od tri mjeseca izraditi prijedloge za definiranje položaja Republike Srpske u kontekstu očekivanih prijedloga međunarodne zajednice.

Kada je riječ o suradnji s Haškim tribunalom, stranke-potpisnice Sporazuma opredijelile su se da se to pitanje riješi 'potpunim izvršavanjem međunarodnih obaveza od strane nadležnih organa RS i BiH' naglašava se u Sporazumu o načelima političkog djelovanja, a u odnosu s vladama u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore tražit će se 'puna institucionalnu suradnju u ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu'.

Danas utvrđeni Sporazum također isključuje mogućnost ukidanja MUP-a i policije Republike Srpske ' kao dijela jedinstvenog sustava u BiH s jasno definiranim nadležnostima i strukturom'.

Politički subjekti - potpisnici banjalučkog Sporazuma procjenjuju da je 'prošlo vrijeme nametanja rješenja od strane Visokog predstavnika u BiH' te da međunarodna zajednica treba podstaknuti domaće političke strukture u kreiranju i realiziranju reformi pri čemu zahtijevaju partnerski odnos sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Današnji Sporazum praktično je usuglašeni odgovor političkih subjekta RS na sankcije koje je Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown 16. prosinca odredio srpskome entitetu zbog neispunjavanja obveza prema haškome Tribunalu.

(Hina) xspod ysd

Pročitajte više