KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Najmanje novih slučajeva u desetak dana, među novozaraženima turist

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U PROTEKLA 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647. Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru sedmero pacijenata.

Jedna osoba je preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5318 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 154 preminulo, a 4517 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2490 osoba.

Do danas je ukupno testirano 123.199 osoba, od toga 1133 u posljednja 24 sata.

STANJE PO ŽUPANIJAMA
(na popisu su samo županije koje su danas objavile podatke)

  • Istarska - 2 nova
  • Primorsko-goranska - 0 novih
  • Zadarska - 2 nova
  • Osječko-baranjska - 5 novih
  • Brodsko-posavska - 1 novi
  • Virovitičko-podravska - 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 1 novi
  • Splitsko-dalmatinska - 3 nova
  • Grad Zagreb - 3 nova
  • Međimurska - 0 novih
  • Karlovačka - 0 novih
  • Krapinsko-zagorska - 0 novih
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 1 novi
  • Ličko-senjska - 0 novih

RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE TIJEKOM DANA PRATITI NA INDEXU

14:00 U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647. Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru sedmero pacijenata.

13:20 Dvadeset sedmi dan zaredom nema novooboljelih osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije.

12:55 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa.

Od ukupno 31 testirane osobe u protekla 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj zaraze covidom-19.

Novooboljela osoba kontakt je osobe kojoj je već ranije potvrđena zaraza covidom-19, a sve vezano za prijašnji lokalni prijenos koronavirusa.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 18 je osoba oboljelih od koronavirusa.

Na području županije u samoizolaciji se nalazi 57 osoba.

12:51 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je kako je svih 20 uzoraka testiranih na koronavirus u protekla 24 sata izuzetih iz opće populacije negativno. Koprivničko-križevačka županija deveti je dan zaredom bez novih slučajeva bolesti covid-19.

Na kućnom liječenju su još dva pacijenta s aktivnim pozitivitetom na koronavirus, u samoizolaciji je trenutno sedam osoba, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučajeva oboljenja.

12:24 U Krapinsko-zagorskoj županiji nema novozaraženih. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području županije je 13. Za 50 uzoraka čekaju se rezultati testiranja.

12:02 U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 56 osoba. OB Karlovac testirao je 48 osoba, a u OB Ogulin 8. Svi su testovi negativni. Ukupna brojka oboljelih osoba u Karlovačkoj županiji je 98. U OB Karlovac trenutno nema hospitaliziranih osoba. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 58 osoba.

11:56 Svi jučer uzeti nalazi u ZZJZ-u Međimurske županije su negativni, priopćio je lokalni stožer. Danas je uzeto 36, a do sada ukupno 2197 uzoraka. 

11:16 U Zagrebu su registrirane tri pozitivne osobe oboljele od covida-19.

Obrađene su 134 osobe, 55 osoba je upućeno na testiranje, a za pet je određena samoizolacija.

U Zagrebu je aktivno 182 slučajeva.

11:13 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 350 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas su 3 novooboljele osobe pozitivne na covid-infekciju i to iz Sinja jedna osoba i iz Vrgorca dvije osobe. 

Od ukupno 3 novooboljele osobe njih dvije su kontakti prethodno oboljelih dok se još jedna osoba epidemiološki obrađuje.

3 osobe iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici za koje je ponavljano uzorkovanje negativne su na covid-infekciju. 

Ovo je veliki pad broja novih slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je jučer bilo 24 novooboljelih. 540 osoba u SDŽ se nalazi u samoizolaciji.

15 covid-pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

10:33 Alemka Markotić kaže kako uskoro stižu prve doze remdesivira. Također kaže da nas čeka teža jesen, a objasnila je i zašto to misli. > Opširnije

10:27 U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze, a riječ je o osobi iz Vukovara, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

10:23 Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Testirano je 12 osoba i sve su negativne na koronavirus.

10:01 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiran je jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, a radi se o osobi koja je bila u bliskom kontaktu s prethodno oboljelom osobom, javlja županijski stožer.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 166 dok je broj aktivnih slučajeva 14. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 69.

09:42 Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je 167 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivni na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Ispostave ZJZZ Osijek, a po jedna s područja ispostava Đakovo i Našice, priopćio je županijski Stožer.

Samoizolacija je jučer određena za devet novih kontakata oboljelih osoba pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 226 osoba.

Policija je u posljednja 24 sata zaprimila jednu dojavu o kršenju samoizolacije, no nije utvrđeno kršenje. Samoinicijativno su obišli 18 osoba, a ni tada nije utvrđeno kršenje te mjere.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, a jedan se nalazi na respiratoru.

09:34 Dvije su novooboljele osobe na području Zadarske županije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o državljaninu Poljske koji se nakon testiranja vratio kući te muškarcu srednje dobi iz Obrovca kojem se utvrđuju kontakti i kretanje.

09:28 U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

09:25 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 203 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 2 pozitivna. Radi se o osobama iz samoizolacije, bliski su kontakti s oboljelom osobom, priopćio je istarski stožer.

U toj je županiji izliječeno je 14 osoba, a trenutno je 71 aktivna covid-19 pozitivna osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 147 osoba.  

08:20 Beroš je sinoć komentirao činjenicu što je aplikaciju instalirao malen broj građana.

Ministar zdravstva Vili Beroš svejedno je optimističan i vjeruje da će broj u nadolazećim danima i tjednima rasti, a objasnio je i zašto.

"Drago mi je da su aplikaciju Stop COVID-19 naši građani prihvatili kao alat u prevenciji širenja zaraze koronavirusom. Ovom aplikacijom Hrvatska je dio mreže europskih zemalja koju građani koriste dragovoljno, a svi podaci su zaštićeni. Vjerujem da će putem ove mobilne aplikacije građani dobivati pravodobne i korisne informacije o mogućim kontaktima sa zaraženim osobama i time štititi svoje zdravlje", rekao je Beroš za RTL.

Kaže kako je kao liječnik preporučuje. "Mišljenja sam da nam je dužnost građanima osigurati takvu jednu mogućnost anonimne i sigurne zaštite od eventualne zaraze, a na građanima je da procijene njezinu korist za svakog ponaosob i odluče hoće li je koristiti. Ja sam, kao i moje kolegice i kolege, skinuo aplikaciju, i kao liječnik je preporučujem", rekao je Beroš.

Pročitajte više