Najmanje pet ubijenih u napadu ISIS-a na humanitarnu udrugu u Afganistanu

Foto: Hina

NAJMANJE pet ljudi je ubijeno, a 25 ranjeno u napadu na urede humanitarne agencije Spasimo djecu (Save the Children) u afganistanskom gradu Džalalabadu, javljaju agencije.

Odgovornost za napad preuzela je sunitska islamistička skupina Islamska država (IS). Napad je počeo eksplozijom automobila bombe ispred ureda a nakon toga su četvorica napadača ušla u kompleks i sukobila se s afganistanskim specijalnim snagama. Napadači su 10 sati odolijevali akciji afganistanskih komandosa.

"Borba je okončana", kazao je glasnogovornik guvernera Ataulah Khogjani.

Dvojica poginulih su stražari ureda agencije, a jedan je civil. Ne zna se jesu li ostala dvojica poginulih napadači ili civili.

IS je u priopćenju svoje novinske agencije Amaq objavio da su mu meta napada bile britanske, švedske i afganistanske institucije. Udruga Spasimo djecu ima sjedište u Velikoj Britaniji, a u blizini ureda u Džalalabadu se nalaze i uredi jedne švedske humanitarne udruge i afganistansko ministarstvo za ženska pitanja.

Britanska agencija koja skrbi za oko 1,4 milijuna djece u Afganistanu, privremeno je suspendirala aktivnosti u toj zemlji i zatvorila sve urede. U listopadu je Crveni križ drastično smanjio svoje operacije u Afganistanu nakon napada u kojem je ubijeno sedam zaposlenika.

U protekloj godini u Afganistanu je ubijeno 17 humanitarnih radnika, a 32 je ranjeno.
 

Pročitajte više