Najmanje se vjeruje političarima, managerima i novinarima

HRVATI dijele mišljenje s građanima 19 država Europe i SAD-a, najmanje povjerenja imaju u političare, managere i novinare, a najviše u liječnike, učitelje i profesore te vojsku, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija GfK.

Na vrhu ljestvice su liječnici s prosječnom ocjenom 3,1 (1=uopće ne vjerujem do 5=vjerujem u potpunosti), a istu ocjenu su dobili i učitelji i profesori, dok vojska ima ocjenu 2,9, a policija 2,8.

Vojska i policija identičnu su ocjenu dobili u Hrvatskoj, dok su učitelji/profesori ocijenjeni nižom ocjenom - 2,8 a liječnici nešto višom - 3,2.

Liječnici vode po povjerenju a najviše im se vjeruje u Švedskoj i Finskoj (preko 90% građana im vjeruje); najmanje u Grčkoj - 66%.Vojsci se najviše vjeruje u Turskoj (91%), dok je u Rusiji to najmanje - ispod 50%.

Policiji pak ne vjeruje svega 8% Finca i 11% Danaca dok, na drugoj strani, smo nešto više od četvrtine Rusa vjeruje svojoj policiji.

Osim u Hrvatskoj građani su posebno nesretni s političarima u Grčkoj i Italiji (prosječna ocjena na globalnoj razini u u Hrvatskoj je 1,7). Suprotno, u Danskoj i Švicarskoj u političare se ima mnogo više povjerenja. Kod Amerikanaca četvrtina građana još uvijek u cijelosti vjeruje svojim političarima.

Šefovi kompanija i novinari podjednako ne uživaju povjerenje, "zaradili" su prosječnu ocjenu 2,2. Dok je u Danskoj stupanj povjerenja prema managerima najviši (56%), na suprotnoj su strani Njemačka, Grčka, Poljska i Italija (manje od 30% ispitanika misli pozitivno). Mnogi Europljani i Amerikanci ne vjeruju novinarima (oko dvije trećine) a povjerenje je posebno slabo kod Talijana i Britanaca.

Zanimljivo je da hrvatski građani imaju više povjerenja u novinare (2,7) nego u managere (2,5). Na sredini globalne ljestvice nalaze se crkva i pravosuđe, dok građani u Hrvatskoj nakon liječnika najviše povjerenja imaju u crkvu (3,0).

U Hrvatskoj GfK ima i prosječne ocjene povjerenja za "tehničku elitu" - koje su visokih 3.2, za propagandiste - 2.5 , te za "estradu" - 2.7.

Pročitajte više