Najmisterioznije tijelo u svemiru postalo još tajnovitije, stiglo 15 čudnih signala

FOTO: Wikipedia

JEDNO od najmisterioznijih tijela u svemiru nedavno je postalo još misterioznije. Naime, znanstvenici koji tragaju za inteligentnim vanzemaljcima prošle su subote zabilježili čak 15 moćnih brzih provala radiovalova (FRB) u samo pet sati, a svi su stigli iz malene galaksije udaljene tri milijarde svjetlosnih godina.

Riječ je o istoj galaksiji iz koje su već ranije stizali neobični signali. Ono što je drugačije i osobito zanimljivo u novom slučaju, jest činjenica da ti FRB-ovi nikada prije nisu bili tako učestali, a nisu bili ni tako temeljito zabilježeni. Tim koji ih je snimio stoga je pozvao druge znanstvenike da se uključe u istraživanja i pokušaju naći odgovor na pitanje – što ih uzrokuje. Hipoteze o mogućim izvorima kreću se od crnih rupa do vanzemaljaca.

„Iz ovog izvora nikada ranije nismo vidjeli provale takve visoke frekvencije“, rekao je Andrew Siemion, direktor Breakthrough Listen, projekta koji je 2016. pokrenut na University of California u Berkeleyu. Podršku projektu, koji je sastavni dio 'Breakthrough Initiatives' milijardera Yurija Milnera, među ostalima, dao je i slavni fizičar Stephen Hawking.



Neobični signali

Kako smo već pisali na Indexu, prvi FRB zabilježen je 2001. godine australskim radioteleskopom Parkes. Nazvan je Lorimer, a došao je negdje iz smjera Malog Magellanovog oblaka, malene galaksije koja se okreće oko naše Mliječne staze. Trajao je samo pet milisekundi, no za to vrijeme bliještao je snagom 100 milijuna Sunaca. Ukupna energija kratkog signala bila je jednaka energiji koju Sunce proizvede u mjesec dana. Nitko kasnije nije zabilježio da se Lorimer ponovio.

Do današnjeg dana ukupno je zabilježeno tek nešto više od 20 sličnih FRB-ova jer je njihovo trajanje iznimno kratko. Za sada nitko ne zna kako nastaju, a uglavnom se tumače kroz tri hipoteze.

Prema jednoj, mogli bi ih stvarati parovi neutronskih zvijezda i crnih rupa koje kruže jedna oko druge. Kako kruže, magnetska polja neutronskih zvijezda stvaraju elektricitet i elektromagnetske valove, a u trenutku njihova sraza mogle bi nastajati jake provale elektromagnetskih valova.

Prema drugoj, to bi mogle biti egzotične crne rupe koje nastaju kada centrifugalna sila rotirajućih, supergustih zvijezda prestane biti dovoljna da poništava njihovu tendenciju da se uruše pod utjecajem vlastite gravitacije. U kritičnom trenutku urušavanja, magnetsko polje moglo bi se odvojiti od zvijezde pri čemu bi se oslobodila golema energija u obliku elektromagnetskih valova.

Možda i vanzemaljci


No neki znanstvenici smatraju da postoji niz zanimljivih podudarnosti koje govore u prilog trećoj tezi u kojoj kao mogući izvor FRB-ova ne bi trebalo isključiti vanzemaljce. Prema toj hipotezi, provale bi se, primjerice, mogle stvarati u naprednim tehnologijama razvijenim za pokretanje svemirskih letjelica do velikih brzina. Razvoj takvih tehnologija odvija se i planira i na Zemlji. Ideja je da bi se za međuzvjezdana putovanja letjelice mogle ubrzavati pomoću solarnih jedara, a ne velikim količinama raketnog goriva koje predstavlja veliki teret, a vrlo brzo se troši. Takva solarna jedra mogla bi se potiskivati moćnim zrakama lasera smještenih na Zemlji. Budući da naša galaksija rotira, koncentrirana svjetlost takvih lasera šarala bi svemirom poput svjetlosti svjetionika pa bi nakratko mogla pogoditi neki planet nastanjen vanzemaljcima u nekoj drugoj galaksiji u odnosu na koju se naša okreće. Na sličan način mi bismo mogli bilježiti slične pogotke lasera neke druge udaljene civilizacije. Na ovu temu dvojica znanstvenika objavili su rad u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Do 2015. godine FRB-ovi su svi bili pojedinačni događaji koji se nisu ponavljali. To se očekivalo od fenomena za koje se pretpostavljalo da završavaju nekim kataklizmičkim događajima kao što su srazovi crnih rupa ili neutronskih zvijezda. No tada se sve promijenilo – znanstvenici su zabilježili niz provala koji je stizao iz istog izvora koji su nazvali FRB 121102. To je jedini poznati izvor iz kojeg nam stižu ponovljeni signali. Do danas ih je ukupno stiglo 150, no unatoč tome, znanstvenici nisu uspjeli odgonetnuti kako nastaju. Upravo zbog toga, novi niz od čak 15 signala u samo pet sati ima poseban značaj. Naime, 26. kolovoza teleskop Green Bank (na slici gore) u Zapadnoj Virginiji u pet sati zabilježio je oko 400 terabajta podataka u frekvencijama raspona između 4 i 8 GHz. Njihova analiza pokazala je da se u njima krije čak 15 provala radiovalova. Također je potvrdila da su svi stigli iz iste patuljaste galaksije. Konačno, novi niz ima značajno više frekvencije od ranijih pa se znanstvenici nadaju da bi i to moglo pridonijeti rasvjetljavanju misterija (slika dolje).

Što otkriva preliminarna analiza?

Prve analize novog niza signala isključuju mogućnost da su oni nastali u kataklizmičkim događajima kao što su srazovi crnih rupa jer se takvi događaji ne bi s takvom učestalošću ponavljali na istom mjestu. To, naravno, ne znači da srazovi crnih rupa ne mogu biti izvor nekih drugih FRB-ova.

Kada je riječ o inteligentnim vanzemaljcima, znanstvenici bi prije svega morali primijeniti poznati princip Occamove oštrice. Prema tom načelu, prvenstvo treba uvijek dati događajima koji su jednostavniji i vjerojatniji. U ovom slučaju to znači da bi prvo trebalo isključiti sve moguće prirodne pojave. Jedna od stvari koje su u tom kontekstu sasvim jasne jest da Zemlja u vrijeme kada su signali krenuli, prije tri milijarde godina, nije bila osobito atraktivan cilj za namjerno slanje signala –našim planetom tada su dominirali mikrobi.
 

Pročitajte više