Najmoćnije zemlje svijeta: Zaštitit ćemo se od nepoštenih praksi Kine

Foto: EPA

Čelnici skupine G7 odgovorit će na ono što su nazvali nepoštenim poslovnim praksama Kine koje štete njihovim radnicima i gospodarstvima, piše u nacrtu zajedničke izjave na kraju današnjeg samita. G7 je također zaprijetio akcijama protiv kineskih financijskih institucija koje su pomogle Rusiji da dođe do naoružanja za rat u Ukrajini.

Čelnici Italije, SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke i Japana danas raspravljaju o golemim kineskim industrijskim kapacitetima za koje zapadne vlade kažu da uništavaju lokalna tržišta. Na samit je došao i papa Franjo koji će kasnije govoriti o umjetnoj inteligenciji. To je znak sve većeg zanimanja Vatikana za taj revolucionarni alat i nastojanja Crkve da upozori na moguće zlouporabe.

Biden: Kina ne dostavlja Rusiji oružje, ali joj omogućuje da ga proizvede

Franjo (87) će se bilateralno sastati s desetak šefova država, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Amerikanca Joea Bidena i Ukrajinca Volodimira Zelenskija. Tako gust raspored vremešnog i ne odveć zdravog Pape svjedoči o njegovoj želji da zadrži utjecaj u diplomatskim odnosima, nakon što su brojni napori Svete Stolice za mir u Ukrajini i Gazi dosad bili uzaludni.

U nacrtu završne izjave ističe se da G7 ne želi naštetiti Kini ili omesti njezin gospodarski razvoj, ali će skupina "nastaviti poduzimati mjere da bi zaštitila svoje kompanije od nepoštenih praksi". SAD je ovaj tjedan uveo sankcije kineskim tvrtkama koje Rusiju opskrbljuju poluvodičima.

"Kina ne dostavlja Rusiji naoružanje, ali to što joj omogućuje da ga proizvede, što joj daje tehnologiju za to, e to je zapravo pomaganje Rusiji", rekao je jučer Biden na samitu nakon što je potpisao bilateralni sigurnosni pakt sa Zelenskijem.

Putin: Ovo je krađa

Prvog dana sastanka na vrhu, G7 je dogovorio da će Ukrajini dati 50 milijardi dolara zajmova koji će se namaknuti iz kamata na zamrznutu rusku imovinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da su planovi zapadnih zemalja da Ukrajini daju kredite koristeći kamate od ruske imovine zamrznute u inozemstvu "krađa" i da "neće proći nekažnjeno".

Putin je, govoreći na sastanku s dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova, rekao da način na koji se Zapad odnosio prema Moskvi pokazuje da bi svaka zemlja mogla postati žrtva sličnog zapadnog zamrzavanja imovine.

U nacrtu završnog dokumenta, čelnici skupine također su obećali da će uvesti sankcije protiv svih onih koji su pomogli Rusiji da izgjegne sankcije na izvoz nafte tako što su je tajno prevozili.

Meloni spriječila da u završnu izjavu uđe pravo žena na abortus

Talijanska desničarska premijerka Giorgia Meloni, domaćica samita, spriječila je da u završnu izjavu uđe pravo žena na abortus, doznala je agencija dpa iz diplomatskih izvora. U njoj se tek spominje da žene imaju pravo na odgovarajuće zdravstvene usluge, uključujući one koje se tiču spolnog i reproduktivnog zdravlja, rekli su izvori.

Na kraju prošlogodišnjeg sastanka u Japanu, čelnici G7 su zauzeli jasan stav da žene moraju imati "pristup sigurnom i legalnom pobačaju i post-pobačajnoj skrbi". Sjedinjene Države su 2022. doživjele veliki korak unatrag u vezi s reproduktivnim pravima nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Wadea koja je ozakonila pravo na abortus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.