Anketa za Rijeku: Marin Miletić potpuno ispao iz igre, neizvjesno je tko će u 2. krug

Foto: RTL

PET je dana do lokalnih izbora, a nakon što smo vam otkrili rezultate istraživanja za Split, na redu je Rijeka. 11 je kandidata koji se vide na mjestu Vojka Obersnela, koji u utrku ne ide. Tko ima kakve šanse, RTL je objavio u najnovijem istraživanju Promocije plus.

Prvi krug

Marka Filipovića u prvom krugu bira 23.9 posto birača koji će izići na izbore. Drugi je sa 17.5 posto Davor Štimac. Inače liječnik, kandidat je grupe birača.

PGS-ov Nikola Ivaniš, zamjenik aktualnog gradonačelnika, baš kao što je to i Filipović, izbor je za nešto manje od 15 posto birača (14.9 posto).

HDZ-ov kandidat Josip Ostrogović ima 12.2 posto, slijede Marin Miletić iz Mosta s 8.8 posto, Ana Blečić Jelenović iz Liste za Rijeku s 4.7 posto te Katarina Peović iz Radničke fronte s potporom od 3.8 posto.

Na isto toliko je Nebojša Zelić, kandidat koalicije Možemo!. Slijede Vedran Vivoda iz Akcije mladih (2.1 posto), Hrvoje Burić iz Bure (1.6 posto), a Antun Antunović, kandidat grupe birača, na posljednjem je 11. mjestu, s 0.5 posto.

Neodlučnih je 6 posto, a oni itekako mogu promijeniti redoslijed.

Drugi krug

Jasno je da će drugi krug biti odlučujući. Prema istraživanju, najizglednije, sučelit će se Marko Filipović i Davor Štimac. SDP-ovac odnosi pobjedu s 43.1 prema 39.3 posto.

No sve je to unutar statističke pogreške, a neodlučnih je čak 9.5 posto. Većina desnih birača daje glas Štimcu. Na izbore u ovom slučaju neće više od 8 posto birača. 

Druga opcija: sraz dvojice kandidata ljevice. Razlika između Filipovića (39.6 posto) i Ivaniša (37.1 posto) tek je 2 i pol postotna boda. Zanimljivo, Ivaniš dobiva više glasača desnog spektra. Veći je broj neodlučnih, a povećava se i broj onih koji neće na izbore u drugom krugu - njih je čak 12 posto!

Manje izgledna je iduća opcija. Sraz SDP-ovca Filipovića (49.6 posto) i HDZ-ovca Ostrogovića (27.8 posto), a uvjerljivo pobjeđuje Filipović.

I dok je neodlučnih oko 12 posto, nešto je manje onih koji neće na birališta, za razliku od prethodne potencijalne situacije, oko 10 posto. 

Teoretski mogli bi se sučeliti SDP-ov i Mostov kandidat. Brojke su na strani Filipovića (51.8 posto) naspram Miletića (23.9 posto), koji uvjerljivo osvaja vlast, a u ovom slučaju, najviše je onih koji će ostati doma.

Gradsko vijeće

Kada su rezultati za Gradsko vijeće u pitanju, opet dominira SDP, koji je na vlasti u Rijeci 30 godina. Povjerenje im daje 24.9 posto birača. Druga snaga je HDZ s 14.2 posto, lista Davora Štimca je na 13.6 posto, a PGS je četvrta snaga s nešto više od 11 posto (11.4 posto). 

U vijeće ulaze Most (7.1 posto), Lista za Rijeku (5.3 posto), a oko izbornog praga je i platforma Možemo! (5.0 posto).

NAPOMENA: Istraživanje za RTL je ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika. Podaci su prikupljeni 9. i 10. svibnja. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Pročitajte više