Najomraženiji čovjek na svijetu gubi milijune? Konkurencija izdala puno jeftiniji lijek za AIDS

Foto: Twitter

SJEĆATE se Martina Shkrelija? Tridesetdvogodišnji izvršni direktor Turing Pharmaceuticalsa preko noći je postao najomraženija osoba na svijetu nakon što je cijenu lijeka koji je koštao 13,5 dolara podigao na 750 dolara. To je, naravno, izazvalo brojne osude u javnosti, a nije pomoglo ni to što se Shkreli putem društvenih mreža bahatio i svađao s bijesnim komentatorima.

>Najomraženiji čovjek na svijetu: Povećao cijenu lijeka protiv AIDS-a za 5,000%

> Martin Shkreli, najomraženiji čovjek u Americi dijete je Hrvatice i Albanca

Ipak, čini se kako bi se bumerang kojeg je povećanjem od 5000 % bacio 32-godišnjak mogao vratiti i financijski udariti omraženog mladića.

Naime, priliku je, piše Independent, nanjušila konkurentska tvrtka koja je predstavila puno jeftiniju alternativu lijeku za Aids. Daraprim je dugo vremena bio jedini lijek ove vrste na tržištu te je kao takav držao monopol, a liječnici su ga pripisivali ljudima kojima je zbog bolesti narušen imunitet, u prvom redu oboljelima od raka i Aids-a.

U objavi koja se izravno referira na nedavni potez Turin Pharmaceuticalsa konkurentski Imprimis je objavio da će svoj lijek prodavati za manje od jednog dolara.

Imprimisova alternativa kombinacija je dva ranija lijeka i nije potpuno identična Daraprimu, ali u kompaniji kažu da lijek može pomoći u liječenju.

"Iako cijenimo Turingovo pravo da naplaćuje pacijentima i osiguravajućim tvrtkama koliko god misli da je potrebno, neka se zna da postoji puno jeftinija alternativa lijekovima kao što je Daraprim", rekao je izvršni direktor Imprimisa Mark L. Baum.

 

Pročitajte više