Najskuplji poljski film "Quo vadis" u Hrvatskoj od 25. rujna

NAJSKUPLJI film u povijesti poljske kinematografije, povijesni spektakl "Quo vadis", u hrvatskim će kinima početi igrati 25. rujna, izvijestio je danas distributer tog filma, zagrebački "Adria Art Artist".

Film, koji je svjetsku premijeru imao 2001., prikazivat će se paralelno u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Puli.

To redateljsko i scenarističko djelo 79-godišnjeg Jerzya Kawalerowicza prva je poljska verzija istoimene, najpoznatije poljske knjige svih vremena, koja je prevedena na 48 jezika i objavljena u više od 80 zemalja.

Roman "Quo vadis" poljskoga nobelovca Henryka Sienkiewicza dosad je imao četiri filmske adaptacije. Najpoznatiju i najuspješniju verziju snimio je redatelj Mervyn Le Roy 1951. s Robertom Taylorom, Deborah Kerr i Peterom Ustinovim u glavnim ulogama.

Poljski filmski spektakl, vrijedan 18 milijuna američkih dolara, omogućen je zahvaljujući potpori mnogih poljskih ustanova, od privatnih banaka, javne i kabelske televizije, poljske pošte i telekomunikacije.

Film je sniman od svibnja do studenog 2000. u Tunisu, Francuskoj, Rimu i Poljskoj, gdje je izgrađena većina scenografije, kao što je Forum Romanum i Neronova palača.

Uz 15 lavova, 30 konja i 3 vola, u filmu je sudjelovalo 70 glumaca i 1700 statista, sašiveno je 1200 kostima i izgrađeno je 11 scenografija. Statistike bilježe i 10 kila potrošenog pudera za lice, 6 tona hrane, 300 tisuća litara voda i 1000 boca laka za kosu.

Jerzy Kawalerowicz snimio je film "Faraon", koji je bio nominiran 1967. za Oscara, njegov "Noćni vlak" nagrađen je na filmskom festivalu u Veneciji 1959., a "Smrt predsjednika" 1978. u Berlinu i 1983. u Gdanjsku.

Pročitajte više