"Najvažnija operacija u 20 godina": Razbijena europska džihadistička mreža IS-a i al-Kaide

Screenshot: Mullah Krekar/YouTube

U KOORDINIRANOJ akciji policijskih snaga Italije, Britanije i Finske danas je uhićeno 15 članova džihadističke mreže povezane s Islamskom državom i al-Kaidom za koje se sumnja da su planirali napade ili otmice europskih diplomata, dužnosnika i novinara kako bi osigurali oslobađanje svojih zatočenih istomišljenika.

Giuseppe Governale, talijanski šef za protuterorizam, "operaciju JWeb" naziva "najvažnijom međunarodnom policijskom operacijom u Europi u 20 godina".

Među uhićenima su velika imena globalne džihadističke mreže, a posebno se ističe Mullah Krekar, irački Kurd koji slovi kao suosnivač Ansar al-Islama, militantne sunitske islamističke skupine povezane s Islamskom državom i al-Kaidom.

Krekar od 1991. boravi u Norveškoj pod konstantnom prijetnjom progona zbog procjena da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost čiji su razmjeri postali jasniji nakon objavljivanja audio snimki prilikom današnjih uhićenja. Jedini razlog zbog kojeg se Oslo suzdržavao od izgona Krekara je činjenica da mu u Iraku prijeti smrtna kazna.

"Norveška će postati Libanon"

Policija je objavila izvatke iz telefonskih razgovora snimljenih tijekom nadzora prema kojima džihadisti prijete da će Norvešku "pretvoriti u Libanon".

"Ako (Mullak Krekar) bude uništen, Norveška će postati Libanon. Vi ćete vidjeti kako bombe odjekuju – bum, bum, bum kod policije," čulo se u jednom od razgovora u kojem se, među ostalim, raspravljalo o otmicama unutar norveške zajednice u dijaspori.


"On je vrlo značajan džihadistički stvor, jedno od velikih imena," rekao je Raffaello Pantucci, stručnjak za protuterorizam s Royal United Services Institute u Londonu.

Talijanski karabinjeri javljaju da su izdani nalozi za uhićenje 17 ljudi, od kojih je 16 Kurda i jedan Kosovar. Jutros je uhićeno sedam osumnjičenih u Italiji, četvorica u Ujedinjenom Kraljevstvu, trojica u Norveškoj (uključujući Krekara) i jedan u Finskoj.

Petogodišnja istraga

U petogodišnjoj istrazi koju je koordinirao Eurojust, europska agencija za borbu protiv organiziranog kriminala, sudjelovale su i policijske snage Švicarske, Njemačke, Grčke i Sjedinjenih Država.

Prema policijskom izvješću koje prenosi Politico, Krekar je vođa međunarodne organizacije koja, ovisno o području djelovanja, ima dva imena – "Rawti Shax" i "Didi Nwe", a čiji je osnovni cilj stvaranje "mreže za novačenje i prebacivanje dragovoljaca u ratne zone".

Pantucci je ocijenio da je JWeb operacija išla "duboko i poremetila mrežu skupine. Vi ih nikad nećete moći u potpunosti ugasiti, ali ja mislim, s obzirom na duljinu istrage, da su oni pomeli gotovo sve".

Magnus Ranstorp, drugi stručnjak za islamistički terorizam sa švedskog Nacionalnog koledža za obranu, kaže da će učinak operacije "biti golem". On Rawti Shax opisuje kao krajnje ideološku organizaciju s nejasnom strukturom i "snažnom podzemnom mrežom koja nikad ne izdaje službena priopćenja ili preuzima odgovornost za terorističke djela unutar i izvan EU".

Pročitajte više