Najvažniji dijelovi ugovora s DT-om ostat će tajna

IAKO u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka tvrde kako će u sažetku tajnog ugovora s Deutsche Telekomom biti objavljeni svi ključni detalji, u materijalu koji posjeduje Novi list pod klauzulom o povjerljivosti navodi se kako pojedini podaci moraju ostati tajnom čak i nakon što bi ugovori iz 2001. godine eventualno bili poništeni.

Originalni tekstovi Ugovora o kupoprodaji dionica s DT-om, Okvirnog ugovora i Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2001., navodno su pisani na engleskom jeziku, a hrvatska verzija uopće nije potpisana.

Visoki dužnosnik iz bivše Vlade koja je u listopadu 2001. godine potpisala ugovore o prodaji 16 posto dionica HT-a Deutsche Telekomu, a koje su Nijemcima donijele većinsko vlasništvo, sumnja u ono što će Sanaderova Vlada u sažetku objaviti o tajnom ugovoru s DT-om. Tvrdi da se objavljivanju tajnog ugovora nikada nije protivila hrvatska strana već Deutsche Telekom. Neimenovani izvor "nije se mogao sjetiti“ je li prema potpisanom ugovoru Nijemcima zajamčeno pravo prvokupa i kod preostalog dijela T-HT-ovih dionica u državnom vlasništvu.

Predsjednika Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josipa Pupić iznenadili su novootkriveni detalji. Smatra da se određeni rokovi iz tih objavljenih tajnih ugovora poklapaju sa sindikalnim pregovorima oko utvrđivanja cijene dionica namijenjenih zaposlenicima T-HT-a.

U sažetku tajnih ugovora iz 2001., koje posjeduje Novi list, stoji da Vlada nije mogla ići s javnom ponudom prodaje svog dijela dionica do ožujka 2003. godine. A ako te ne učini do siječnja 2004. godine – a što Vlada nije učinila – tajnim ugovorom utvrđeno je da će onda hrvatska strana i DT zajednički utvrditi "poštenu tržišnu cijenu tih dionica“. Što to točno znači, može se samo nagađati. Tekst sažetka tajnih ugovora odmah se, nakon te klauzule, nadovezuje na pravo prvokupa DT-a.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika HPT-a Jadranko Vehar smatra da je dogovorima iz 2001. oslabljena pozicija radništva. Ističe da DT nije ispunio obvezu o edukaciji i doškolovanju 3.000 radnika, niti je otvorio nova radna mjesta. Vehar upozorava da se događa suprotno, otpuštaju se radnici unatoč velikoj dobiti koja se ostvaruje zahvaljujući za korisnike nepovoljnom tarifnom sustavu. Vehar sumnja da će Vlada ikad objaviti najvažnije stvari iz tajnih ugovora.

Predsjednik Transparency Internatinala Hrvatska Zorislav Anton Petrović smatra da se tadašnja Vlada odmah nakon potpisivanja ugovora s Deutsche Telekomom morala pobrinuti da se on i javno objavi, jer je to bilo u interesu svih hrvatskih građana, a ne samo Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.