Najveća svjetska tvornica čokolade obustavila rad, našli salmonelu

Ilustracija: Unsplash

U NAJVEĆOJ tvornici čokolade na svijetu u belgijskom gradu Wiezeu pronađena je salmonela. Švicarski div Barry Callebaut, koji je vlasnik tvornice, obavijestio je danas belgijske vlasti kako su prekinuli proizvodnju te da povlače svu čokoladu koju su proizveli od 25. lipnja ove godine.

Naglasili su i kako komuniciraju sa svim svojim klijentima koji su možda primili čokoladni proizvod sa salmonelom, prenosi CBS News. Tvrtka Barry Callebaut distribuira čokoladu velikim kompanijama kao što su Nestle, Modelez, Hershey i Unilever.

Salmonela u tekućoj čokoladi

Glasnogovornik tvrtke Korneel Warlop rekao je agenciji France presse da je zaustavljena proizvodnja u tvornici koja proizvodi tekuću čokoladu u veleprodajnim serijama za 73 klijenta. 

"Svi proizvodi proizvedeni od testa su blokirani. Proizvodnja čokolade u Wiezeu ostaje obustavljena do daljnjega. O tome smo obavijestili belgijsku agenciju za sigurnost hrane AFSCA-u", rekao je glasnogovornik Korneel Warlop.

Salmonela je u čokoladi pronađena u ponedjeljak, a izvor kontaminacije je u lecitinu, sastojku koji se koristi kao emulgator u proizvodnji čokolade. Iz kompanije kažu kako će provesti detaljnu analizu te da će dezinficirati svoje proizvodne linije.

Pročitajte više