Najveće hrvatske prehrambene tvrtke udružuju se u konzorcij

DIREKTORI prehrambenih tvrtki Konzuma Ivica Todorić, Franka Milan Artuković , Badela1862 Ante Perković, Kraša Zvjedana Blažić te vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi prošloga tjedna razgovarali su u Jastrebarskom o okrupnjivanju hrvatske prehrambene industrije, kako bi se suprotstavili stranim tvrtkama i spasili domaću proizvodnju.

Sastanak, koji se dogodio nakon što je Todorić otvorio superkonzum u Jaski, mogao bi značiti prekretnicu u hrvatskome gospodarstvu, u segmentu prehrambene industrije, poljoprivrede i trgovine, piše Večernji list".

Ideja o okrupnjivanju potekla je od Todorića, Tedeschia i Perkovića. Oni su zamislili da se cijeli projekt provede kroz zajednički konzorcij koji bi imao nekoliko milijardi eura vrijednosti. Model okrupnivanja podrazumijeva i veće prekrajanje međusobnih vlasničkih odnosa i teritorijalne rasprostranjenosti.

Razgovoru koji se vodio u podrumu Mladine nisu prisustvovali Dragutin Drk iz Vindije zbog bolesti te Darko Marinac iz Podravke zbog službenog puta u Švedsku. Slijedeći sastanak održat će se u Franku, a nije isključeno da se direktorima i vlasnicima prehrambenih tvrtki priključi i netko iz Lure.

Direktor Badela 1862 Ante Perković kaže da bi novi konzorcij bio toliko snažan da pred njim ne bi bilo nikakvih financijskih i poslovnih prepreka. Spašavajući domaću proizvodnju stvorio bi se konzorcij regije, a njegova bi snaga premašila potencijale jednoga Nestla, kaže Perković.

Direktori i vlasnici hrvatskih respektabilnih tvrtki računaju i na privatizaciju PIK-ova. Konzorcij bi najprije kupio IPK Osijek i PPK Kutjevo, a potom i druge kombinate u Slavoniji.

Pročitajte više