KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Najviše novozaraženih na području Splita i Slavonije, virus u još dvije srednje škole

Foto: Patrik Macek/Pixsell

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2107.

Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta.

Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.749 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 230 preminulo, a 11.412 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8598 osoba.

Do danas je ukupno testirano 230.585 osoba, od toga 5571 u posljednja 24 sata.

Stanje po županijama

  • Požeško-slavonska - 13 novih
  • Istarska - 2 nova
  • Sisačko-moslavačka - 8 novih
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Primorsko-goranska - 4 nova
  • Bjelovarsko-bilogorska - 1 novi
  • Vukovarsko-srijemska - 5 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 53 nova
  • Ličko-senjska - 1 novi
  • Zadarska - 9 novih
  • Varaždinska - 1 novi
  • Brodsko-posavska - 1 novi
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Grad Zagreb - 19 novih
  • Osječko-baranjska - 10 novih
  • Zagrebačka - 4 nova
  • Karlovačka - 2 nova
  • Virovitičko-podravska - 3 nova
  • Međimurska - 4 nova
  • Dubrovačko-neretvanska - 8 novih
  • Krapinsko-zagorska - 3 nova

(Na popisu su županije koje su danas objavile nove podatke)

TIJEK DOGAĐAJA MOGLI STE TIJEKOM DANA PRATITI NA INDEXU

15:00 Krapinsko-zagorska - 3 nova

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 3 nove osobe pozitivne na koronavirus, s prebivalištima na području Općine Đurmanec (2) i Općine Radoboj (1). U istom je razdoblju pristiglo 66 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 90 uzoraka. Ozdravilo je dodatnih 14 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije 48. U samoizolaciji se nalazi 299 osoba.

14:20 Pet časnih sestara iz Zadra ima koronavirus

Pet časnih sestara iz samostana Školskih sestara franjevki u zadarskim Arbanasima pozitivno je na koronavirus, javlja Zadarski. >Opširnije

13:54 Ukidanje maski u učionicama u Karlovačkoj županiji

Stožer Karlovačke županije donio je odluku da maske nisu obvezne u učionicama tijekom nastave unutar jednog razrednog odjela. Maske su i dalje obavezne u zajedničkim prostorijama škole. >Opširnije

13:33 Dubrovačko-neretvanska - 8 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 4 osobe iz Dubrovnika (3 muške i 1 ženskoj osobi, s utvrđenom epidemiološkom vezom), 1 ženskoj osobi iz Župe dubrovačke i 1 muškoj osobi iz Metkovića, također s utvrđenom epidemiološkom vezom te po 1 osobi iz Konavala i Slivnog, za koje je epidemiološka obrada još u tijeku.

Izliječene su 23 osobe - 16 iz Dubrovnika, 4 iz Metkovića, po 1 osoba iz Dubrovačkog primorja i Stona, kao i 1 osoba koja nema prebivalište na području županije.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru 4 osobe. Od početka pandemije analizirano je 12.139 uzoraka.

U samoizolaciji je 555 osoba, a u posljednja 24 sata nisu utvrđena kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 72 slučaja kršenja samoizolacije.

13:10 Međimurska - 4 nova

"S 15. 9. 2020. registrirane su 4 novopozitivne osobe (tri osobe u Mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ-a MŽ-a koje su bile u samoizolaciji kao kontakti ranije pozitivnih osoba i jedna osoba koja je testirana izvan Međimurske županije, strani državljanin, koja se administrativno pribraja Međimurskoj županiji).

Od 11 sati 14. 9. 2020. do 11 sati 15. 9. 2020 uzeta su 154 uzorka i svi su u obradi. Do sada su ukupno uzeta 5134 uzorka. Trenutno je u Međimurskoj županiji 19 aktivnih slučajeva (tri osobe su oporavljene). U samoizolaciji se nalazi 68 osoba (pozitivni i njihovi kontakti).

S obzirom na najmanji broj pozitivnih osoba na COVID-19 u Republici Hrvatskoj, epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji može biti ocijenjena kao povoljna."

13:00 Virovitičko-podravska - 3 nova

"U posljednja 24 sata Virovitičko-podravska županija bilježi troje novoinficiranih od virusa SARS-CoV-2. Testirano je 100 osoba, a troje ih je bilo pozitivno", naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Od navedenih, dvije su žene i jedan muškarac, dvoje ih je srednje, a jedna je osoba starije životne dobi. Kod dvoje zaraženih covidom-19 slabije su izraženi simptomi, a jedna je asimptomatska.

U posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije nema oporavljenih od koronavirusa. Osim toga, četiri osobe, od trenutno 69 inficiranih, nalaze se na bolničkom liječenju i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, nemaju teže izražene simptome bolesti. U samoizolaciji je trenutno 208 osoba.

12:20 Karlovačka - 2 nova

"Od ukupno 147 testiranih osoba u Karlovačkoj županiji pristiglo je 45 nalaza (19 Ogulin i 26 Karlovac), od čega imamo 2 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o jednoj mlađoj muškoj osobi iz Rakovice i jednoj muškoj osobi srednje dobi iz Ozlja već od prije u samoizolaciji.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 211 osoba, a trenutno imamo 29 aktivnih slučajeva. Pod mjerama samoizolacije se nalazi 258 osoba.

Inspekcijski nadzori SZC-a: Područje grada Karlovca- trgovački centri - 4, uslužne djelatnosti - 8, ugostiteljski objekti-3, trgovina- 2. Za sve nadzore su sačinjene bilješke i za 2 objekta uslužne djelatnosti, 2 ugostiteljska objekta i 1 trgovinu su izdana upozorenja", stoji u priopćenju.

12:04 Zagrebačka - 4 nova

Na području Zagrebačke županije novooboljele su četiri osobe - iz Svete Nedelje, Velike Gorice, Dugog Sela i Klinča Sela. Od početka pandemije evidentirano je 617 osoba s covidom-19, izliječeno je 420 osoba, a 13 ih je preminulo.

Trenutno su aktivna 184 slučaja. Od četvero novooboljelih, dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, a za dva slučaja je nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 16 osoba.

12:00 Osječko-baranjska - 10 novih

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 315 uzoraka. Deset ih je pozitivno na koronavirus. I danas je najveći broj, njih četvero, s područja Općine Čepin, po dvije su osobe s područja Osijeka i Darde, a po jedna iz Općine Čeminac i sa šireg područja Grada Belišća. Trenutno su u KBC-u Osijek hospitalizirane 22 osobe oboljele od koronavirusa, a i dalje je jedan pacijent na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 6 novih kontakata pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi 269 osoba.

11:13 Grad Zagreb - 19 novih

U protekla 24 sata u Zagrebu je testirano 707 uzoraka i 19 ih je bilo pozitivno. U samoizolaciju je poslano 138 ljudi, a 47 ih se oporavilo.

Od 19 novozaraženih njih 8 su kontakti ranije zaraženih, 6 su negativna anamneza, 3 su uvoz iz BiH, jedan se vratio s odmora u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ukupno je 515 aktivnih slučajeva i 1430 ljudi je u samoizolaciji.

11:05 Nacionalni stožer produljio odluku o privremenoj zabrani prelaska granica

Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je odluku o privremenoj zabrani prelaska granica, pa je postojeći režim prelaska granica, koji je nakon lockdowna uveo sredinom srpnja, produljen do 30. rujna.

Stožer je donio Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, čime je izmijenio njeno trajanje do 30. rujna.

Ograničen režim prelaska graničnih prijelaza Hrvatske uglavnom se odnosi na državljane trećih zemalja, dok državljani Europske unije i država schengenskog prostora imaju slobodan prolazak.

Granicu smije prijeći više kategorija stranih državljana, odnosno osoba koje nemaju državljanstvo Europske unije, a status i uvjete prelaska granice mogu provjeriti na stranicama MUP-a.

11:00 Šibensko-kninska - 2 nova

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije dvije osobe, s prebivalištem u Kninu, oboljele su od COVID-19 infekcije. Trenutno su 52 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se četiri osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 304 uzorka za testiranje na koronavirus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 258 osoba.

10:50 Brodsko-posavska - 1 novi

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentiran je jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 532, dok je broj aktivnih slučajeva 111 (7 manje nego prethodni dan). Hospitalizirano je 11 osoba (2 osobe više nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 676 osoba (123 osobe više nego prethodni dan). Zbog jednog pozitivnog učenika u izolaciju je stavljen jedan kombinirani odjel 1. i 2. razreda jedne područne škole s ukupno 11 učenika.

10:42 Varaždinska - 1 novi

U Varaždinskoj županiji evidentiran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o asimptomatskoj osobi sa svadbene svečanosti održane prije 10 dana u Varaždinu, a to je 12. potvrđeni slučaj s tog događanja.

10:35 Učenici iz Vinkovaca rade maske za oboljele od multiple skleroze

Udruga oboljelih od multiple skleroze MS tim Hrvatska pokrenula je akciju izrade maski za oboljele, a u akciju se uključila Srednja strukovna škola Vinkovci, koja će izraditi maske za oboljele do obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze, 26. rujna. >Opširnije

10:25 Zadarska - 9 novih

"Na području Zadarske županije 9 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o ženskim osobama, 5 s područja Grada Zadra te po jednoj s područja općina Kali, Novigrad, Pakoštane i Sv. Filip i Jakov. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 258 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji su 523 osobe, a nadzor je istekao za njih 7074."

10:00 U Hrvatskoj je zabilježen 151 novi slučaj

09:59 Ličko-senjska - 1 novi

"S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna (1) je novooboljela osoba od covida-19. Oboljela osoba je s područja grada Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe. Ukupno je oboljelo 111 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega su 43 aktivna slučaja, 67 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula."

9:54 Splitsko-dalmatinska - 53 nova

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 838 obrađenih testova danas su 53 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju, i to iz Splita 23, Brela 1, Imotskog 2, Kaštela 2, Muća 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Sinja 9, Solina 8, Trilja 1 i Trogira 3 osobe.

Od 53 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1191 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

9:28 Vukovarsko-srijemska - 5 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Županje, 1 iz Soljana i 1 iz Nuštra). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 711, od kojih je 598 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 5 osoba hospitalizirano zbog covida-19.

U protekla 24 sata testirano je 112 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 9709. U samoizolaciji na području županije su 264 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 4 radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 10 radnika (4 liječnika, 4 medicinske sestre/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika).

9:25 Bjelovarsko-bilogorska - 1 novi

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, a riječ je osobi s područja grada Bjelovara.

Novooboljela je osoba pohađala nastavu u Gimnaziji Bjelovar pa je cijeli razred stavljen u samoizolaciju, kao i 13 profesora bjelovarske Gimnazije.

Također, jedna učenica s prebivalištem u Virovitičko-podravskoj županiji, koja pohađa bjelovarsku Medicinsku školu, oboljela je od covida-19 te su jedan razred Medicinske škole Bjelovar i tri profesora samoizolaciji.

9:22 Primorsko-goranska - 4 nova

U Primorsko-goranskoj županiji danas su četiri novozaražene osobe, dok je sedam osoba ozdravilo. Od novooboljelih, tri su kontakti ranije zaraženih osoba. Danas su u toj županiji 103 aktivna slučaja, a 343 osobe se nalaze u samoizolaciji.

9:10 Koprivničko-križevačka - 0 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je javnost kako na području te županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pet osoba je proglašeno zdravima, na bolničkom liječenju su tri osobe, a u ovom trenutku na području županije su 33 aktivna slučaja. Od pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježena su ukupno 192 slučaja bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 107 osoba.

9:04 Sisačko-moslavačka - 8 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Šest je osoba s područja grada Novske, jedna osoba je s područja grada Petrinje te jedna s područja grada Siska. Kod svih osoba je poznat izvor zaraze.

Preminula je jedna osoba starije životne dobi, hospitalizirana zbog zarazne bolesti COVID-19 s prisutnim komorbiditetima.

8:58 Istarska - 2 nova

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 464 uzorka briseva (293 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su 2 pozitivna. 

Jedna osoba dolazi iz samoizolacije, a kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju (boravak na svadbi u kontinentalnoj Hrvatskoj).

Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 50 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 331 osoba.

8:40 U Hrvatskoj od početka epidemije naglo porasla potrošnja lijekova

Od početka epidemije u Hrvatskoj je naglo porasla potrošnja lijekova, pogotovo za smirenje, snižavanje temperature i protiv bolova. Naša zemlja je inače po potrošnji lijekova već godinama u europskom vrhu. Prije pet godina za njih smo izdvajali 5 milijardi kuna, a do ove je godine taj iznos već narastao na 8 milijardi.

"Hrvati su uzimali enormne količine. Mi smo u prvih 13 tjedana ove godine prodali skoro cijelu prošlogodišnju prodaju lijekova kao što su paracetamol i ibuprofen. Uvijek te neizvjesne situacije izazivaju veću potrebu za lijekovima za smirenje i olakšavanje spavanja", kazala je za HRT Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

8:18 Požeško-slavonska - 13 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 118 slučajeva zaraze koronavirusom, 109 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 452 osobe, a ukupno je testirano 7477 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađena su 193 uzorka, od kojih je 13 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 3. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 8 do 20 sati, na adresi Matije Gupca 10. 

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne do daljnjega su ukinuti, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

7:26 Zatvorili Gimnaziju Bjelovar

Gimnazija Bjelovar od danas prelazi u treći model nastave - online. Epidemiološka istraga uzrok je što čak 14 profesora mora u samoizolaciju. Samim time ne mogu držati nastavu u razredima. >Opširnije

7:00 Provjerili smo koliko je zaraženih liječnika i sestara

Budući da se ni na jednom mjestu ne objavljuju podaci koliko je zaraženog medicinskog osoblja po bolnicama, a koliko ih je u samoizolaciji, zbog čega, naravno, trpi zdravstveni sustav, istražili smo kakva je situacija. Odgovori su nam stigli iz svih KBC-ova, osim iz Splita. >Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više