KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Najviše novozaraženih u Zagrebu i Dalmaciji. U Karlovcu pozitivna jednogodišnja beba

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 151 novi slučaj zaraze, preminula je jedna osoba, a broj trenutno zaraženih je 1185, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. 

>> Opet imamo preko tisuću aktivno zaraženih. Plenković: Odradili smo sjajnu utakmicu

"U protekla 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1185", stoji u priopćenju Stožera.

Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju od kojih je respiratoru 11 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabilježena 6571 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5220 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4139 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 137,657 osoba, od toga 1377 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer. 

Stanje po županijama
(na popisu su županije koje su DANAS objavile nove podatke)

  • Vukovarsko-srijemska - 10 novih
  • Grad Zagreb - 36 novih
  • Primorsko-goranska - 3 nova
  • Osječko-baranjska - 6 novih
  • Sisačko-moslavačka - 5 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Varaždinska - 0 novih
  • Virovitičko-podravska - 2 nova
  • Istarska - 1 novi
  • Međimurska - 0 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 28 novih
  • Šibensko-kninska - 19 novih
  • Brodsko-posavska - 2 nova
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih.
  • Karlovačka - 4 nova
  • Zagrebačka - 5 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 3 nova
  • Zadarska - 8 novih
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi

DOGAĐAJE STE MOGLI PRATITI IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

14:00 U protekla 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 1185. Jedna osoba je preminula.

13:27 U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba s područja Krapinsko-zagorske županije (područje Grada Pregrade). U istom razdoblju zaprimljena su 54 negativna nalaza, dok se za 40 uzoraka još čekaju rezultati.

13:24 Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba riječ je o obiteljskim kontaktima te kontaktima s ranije zaraženim osobama. Oboljele su mlađe osobe te osobe srednje životne dobi s područja Grada Zadra (2), Grada Paga (2) te općina Stankovci (3) i Privlaka (1).

U samoizolaciji je 8 osoba, nadzor je istekao za 4924 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 163 uzorka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano osam bolesnika oboljelih od korone.

13:00 U šibenskoj bolnici dvoje djelatnika te nekoliko pacijenata testirano je na koronavirus zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi, potvrdili su za Index iz Ravnateljstva Opće bolnice Šibenik. Dvoje djelatnika je sinoć poslano u izolaciju nakon što je utvrđeno da su bili u kontaktu sa zaraženima na vjenčanjima te su imali povišenu temperaturu. Testirano je i nekoliko pacijenata, no u ovom trenutku iz bolnice nam nisu znali reći točno koliko.

12:33 "Očekujemo da se donesene mjere u roku od 14 dana odraze na smanjenje broja oboljelih", rekla je za HRT Sandra Šikić, zamjenica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Ističe da daljnji brojevi ovise o ponašanju svakog od nas.

"Zadnja dva dana u NZJZ-u bilježe veći broj turista koji dolaze na testiranje, ali ne zbog indikacije, nego zbog PCR testa koji im je potreban za povratak u njihovu zemlju." Rekla je da je danas obavljeno 200 testiranja na drive-inu, jučer preko 300, kao i u petak. > Opširnije

12:29 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je ozdravila pa je trenutno ukupno 26 aktivnih slučajeva, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o djevojci iz Dubrovnika, kontaktu prije pozitivne osobe, te muškarcu srednje dobi iz Korčule, za kojeg je epidemiološka obrada u tijeku. Treća zaražena, djevojka iz Zagreba koja je kontakt ranije zaražene osobe, napustila je županiju.

Ozdravila je jedna osoba iz Korčule, a u dubrovačkoj bolnici je zbrinuta jedna zaražena osoba.

12:12 Pet novih slučajeva zaraze covidom-19 potvrđeno je u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije, izvijestio je županijski Zavod za javno zdravstvo. Od jučer su tri osobe izliječene pa je na području te županije trenutno aktivan 61 slučaj. Od početka epidemije na području Zagrebačke županije evidentirana su 302 slučaja zaraze

11:58 Na području Karlovačke županije četiri su nove osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus.

"Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi i jednom starijem muškarcu s područja grada Karlovca, oboje za sada negativne epidemiološke anamneze. Jedna ženska osoba srednje dobi s područja općine Vojnić, bez simptoma bolesti, testirana radi povratka na posao nakon godišnjeg odmora, za sada negativne epidemiološke anamneze.

Pozitivan nalaz javljen je i za dijete staro godinu dana s područja grada Karlovca. Dijete je bez simptoma bolesti, testirano prije odlaska na operativni zahvat u inozemstvo. Epidemiološka anamneza za sada negativna. Svi kontakti pozitivnih osoba stavljeni su u samoizolaciju

Od jučer prijavljena 4 slučaja koja su bila u obradi svih četvero se razboljelo po povratku s ljetovanja u Dalmaciji (1 Makarska, 2 Vodice, 1 otok Hvar, Split)

Ukupno su do sada na području Karlovačke županije oboljele 124 osobe. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba."

11:56 U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih slučajeva.

11:37 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom je 212, dok je broj aktivnih slučajeva 45. U samoizolaciji je 155 ljudi.

11:19 "U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 19 je osoba oboljelo od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Požeško-slavonske županije koja je boravila u Vodicama.

Od ukupno 19 oboljelih iz Šibenika ih je 10, iz Knina 3, iz Vodica 2, iz Bilica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Drniša. S današnjim danom u našoj županiji 85 je aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 355 osoba, od kojih su 353 kontakti oboljelih, a dvije osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene."

11:15 "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 342 obrađena testa danas je 28 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Iz Splita 11 osoba, iz Dugog Rata 1 osoba, iz Zmijavaca 2 osobe, iz Imotskog 1 osoba, iz Runovića 6 osoba, iz Podbablja 1 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Marine 1 osoba, iz Podstrane 1 osoba, iz Makarske 1 osoba, iz Podgore 1 osoba i iz Hvara 1 osoba.

Uz 28 novooboljelih osobu pozitivnih na covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba testirana u Splitu.

Od 28 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 773 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 13 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru."

11:02 U Međimurskoj županiji nema novooboljelih.

10:45 Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o adolescentici i mladom odraslom muškarcu s blagim simptomima bolesti.

10:37 U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 119 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, osoba je boravila i vratila se iz Bosne i Hercegovine.

10:26 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 114 uzoraka i svi su negativni.

10:00 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer je testirano 9 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutno je na području naše županije 5 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 62 osobe.

9:40 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan pet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Riječ je o dvije osobe s područja grada Kutine, jednoj koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući i drugoj osobi koja je asimptomatski slučaj te je otkrivena prilikom smještanja u Dom umirovljenika.

Ostale tri osobe su s područja grada Novske koje su zajedno boravile u Vodicama.

9:24 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 1 iz Otoka, 1 iz Cerne, 1 iz Bogdanovaca i 1 iz Privlake), a nema preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 555, od kojih je 389 osoba izliječeno, a ukupno je 7 preminulih osoba.Trenutno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog covida-19. U protekla 24 sata testirana je 21 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6774.

9:15 U protekla 24 sata u NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 438 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 36 novih slučajeva. Za 63 osobe izrečena je mjera samoizolacije. 

Jedna je novooboljela osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 10 osoba su kontakti zaraženih, a kod 18 je novooboljelih osoba moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora. Kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku, a tri su osobe došle iz BiH, Crne Gore i s Kosova.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 338 aktivnih slučajeva i 755 aktivnih samoizolacija.

9:10 Primorsko-goranska županija ima tri novozaražene osobe, jedna je osoba došla iz BiH, a druge dvije su naši su državljani, kontakti prethodno zaraženih osoba. Testirano je ukupno 198 osoba, pretežno turista, talijanskih državljana. Od toga samo na području Cresa i Lošinja testirano ih je ukupno 84. Svi su negativni.

9:06 U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije provedeno je testiranje 145 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Svi novooboljeli su iz Osijeka, a njihova životna dob je 16, 18, 43, 44, 69 i 70 godina.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek povećan je broj hospitaliziranih pacijenata. Dan ranije bilo ih je 25, a sada ih je 27, od čega ih je pet na respiratoru.

Mjera samoizolacije određena je za 16 novih kontakata oboljelih pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 254 osobe.

Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 22 samoinicijativne provjere sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

9:00 Plenković je sinoć izjavio da je Hrvatska u prvom poluvremenu pobijedila koronavirus, a što se tiče priprema za jesen, rekao je da svi trebaju biti jako budni. >Opširnije

8:55 "To što se virus širi nije loša, već dobra vijest", poručio je jučer znanstvenik i član vladina znanstvenog savjeta Gordan Lauc. Klinička slika je blaža nego zimi, a u prilog svemu dodaje i novo važno švedsko istraživanje. >Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više