Nakon Amazona, Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj

Foto: EPA

Američka tehnološka tvrtka Microsoft namjerava uložiti 6.69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, pridruživši se Amazonu u planovima koji regiji najavljuju istaknuto mjesto u segmentu poslovanja u oblaku.

Potvrdivši izvješće lista El Heraldo, vlada Aragona objavila je da je američki tehnološki div podnio zahtjev za građevinsku dozvolu kako bi počeo s gradnjom podatkovnih centara nedaleko od Zaragoze.

Novac će biti uložen kroz razdoblje od 10 godina, priopćila je vlada.

Amazon uložio u podatkovne centre u Aragonu

Microsoft je nedavno najavio da će uložiti 2.1 milijardu eura u podatkovne centre u Madridu, podsjeća Reuters. Planove u Aragonu tvrtka nije željela komentirati.

Tehnološki div kreće tako stopama glavnog konkurenta, Amazonove podružnice za usluge računalstva u cloudu Amazon Web Sevicesa (AWS) koja je u svibnju najavila da će u idućih 10 godina uložiti 15.7 milijardi eura u podatkovne centre u Aragonu.

"Amazon Web Services postavio je tom odluku Španjolsku na prvo mjesto u Europi na području tehnoloških inovacija i umjetne inteligencije", citirao je tom prilikom Amazon riječi španjolskog ministra za digitalnu transformaciju Josea Luisa Escrivu.

Amazon i Microsoft se u posljednje vrijeme pokušavaju približiti telekomunikacijskom sektoru

Zaragoza se nalazi na pola puta između Madrida i Barcelone, najvećih urbanih područja u Španjolskoj, i na glavnom trgovačkom koridoru koji povezuje Pirinejski poluotok s Francuskom i ostatkom Europe i ta joj je pozicija osigurala status logističkog i prometnog središta.

Veliki igrači u sektoru računalstva u cloudu, poput Amazona i Microsofta, pokušavaju se u posljednje vrijeme približiti telekomunikacijskom sektoru, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda, ali telekomi su za sada oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

Globalno tržište telekomunikacija u cloudu trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća

Jezgru mobilne mreže čine podatkovni centri sa serverima visokih performansi koji velikom brzinom usmjeravaju podatke i pozive. Cloud bi smanjio troškove, povećao protok podataka i omogućio popravke, uz nesmetano pružanje usluge.

Globalno tržište telekomunikacija u cloudu trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća i dosegnuti vrijednost od 108.7 milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.