Nakon Bajage takozvani branitelji žele zabraniti festival ojkanja

HISTERIJA zabranjivanja raznih događanja po Hrvatskoj od strane takozvanih branitelja, a zapravo zabranitelja, nastavlja se.

Sada su se javili ratni veterani iz Petrinje, pripadnici nekoliko od nebrojenih veteranskih udruga, koji žele zabraniti festival ojkanja u tom gradu. 

Veteransko ludilo zabranjivanja se nastavlja, sad žele zabraniti Festival ojkača

Zbog toga su se okupili u nikad većem broju i s dosad nikad viđenim "argumentima" u istoj zgradi u kojoj bi petrinjski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb trebao 25. kolovoza održati treći Festival ojkača, javlja petrinjski Ps-portal.

Izredali su se tako na konferenciji za medije koju su sazvali predstavnici raznoraznih veteranskih udruga, a dok su prvi među njima još i pokušali iznijeti kakve-takve argumente, kako su se govornici množili, argumenti su postali sve bizarniji pa se tako čulo i da "ojkaju oni koji su pucali po nama".

No krenimo redom. Prvi se novinarima obradio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje koja je organizirala pressicu.

"Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom", kazao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović.

Sljedeća govornica već je u "argumente" ubacila nabrajanje žrtava rata u Petrinji.

Veterani: Festivala ojkanja neće biti dok je nas živih

Đurđa Bobinac, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja, ponovila je da njen grad nije mjesto ojkanja, a podastrla je podatke o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu, kako je rekla, "ukupno 598 žrtava, među kojima 291 branitelj (iz Grada 154, a 137 iz drugih dijelova RH), 292 civilne žrtve i dva strana državljanina. Još uvijek nisu pronađene 89 nestale osobe (12 branitelja - od kojih 12 Petrinjca i osam izvan grada) te 77 civila".

Potom se medijima obratila Vera Jurčević. Predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata smatra kako predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Mara Vilus izaziva i provocira poginule hrvatske žrtve i ratne stradalnike, te zaključila kako „u Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok su oni živi“.

Predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ivica Horvatić poručio je organizatorici Mari Vilus "neka se ne igra s osjećajima", a kao argument za napad na organizatoricu rekao je da je "iz njenog sela Luščana bilo 107 registriranih vojnika koji su rušili i ubijali po Petrinji“. Zamolio je gradonačelnika Darinka Dumbovića da se najavljeni festival nikako ne održi u Petrinji, nego, "ako baš treba, onda u Jabukovcu".

"Ojkaju oni koji su pucali po nama"

Dopredsjednik Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Damir Božićević obznanio je kako će se u organizaciji njihove udruge 25. kolovoza u središtu Petrinje otkriti spomen-ploča za sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana istoga nadnevka 1991. godine.

"Obilježavajući prijepodne taj svijetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali“, kazao je D. Božičević.

Za riječ se javio i izvjesni Ivo Vranić koji je prozvao „domaće izdajnike" i zatražio "zabranu četnikovanja", a vladi i Miloradu Pupovcu je poručio da je "dosta toga, jer ojkaju oni koji su pucali po njim“.

Veterani su na konferenciji za medije još poručili da će njihova koordinacija poduzeti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotivi.

 

 

 

 

 

Pročitajte više