Nakon Brazila u Zagrebu predstavljeno Izvješće o društvenom razvoju Programa UN-a

DANAS je u Tehničkom muzeju u Zagrebu predstavljeno izvješće o društvenom razvoju Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pod nazivom: Borba protiv klimatskih promjena: Ljudska solidarnost u podijeljenom svijetu.

Glavni autor Ovog izvješća je Kevin Watkins i mnogi suradnici koji su dali poseban doprinos, izvješće je predstavljeno na svjetskoj razini jučer, 27. studenog u Braziliji u Brazilu i ono će postaviti temelje za pregovore o klimatskim promjenama na Baliju u Indoneziji, koji će definirati budućnost Sporazuma iz Kyota. Predavač, Yuri Afanasiev koji je stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, naglasio je kako bi neuspjeh odgovora na izazove klimatskih promjena doslovno značio preokret svih dosadašnjih napora uloženih u to područje.

"Klimatske promjene najveći su izazov 21. stoljeća. Danas sa stopostotnom sigurnošću znamo da povećanje u emisijama znači rast temperature. Klimatske promjene ne dešavaju se 'nekom drugom'. Sve zemlje će biti zahvaćene, a utjecaj će biti trostruk. Možemo očekivati intenzivnije i češće prirodne nepogode, zatim ,iste će nepogode zahvatiti i druga područja te će porast temperature utjecati na razine mora i naš eko-sistem", upozorio je Afanasiev.

Jedna od borbi protiv klimatskih promjena iz izvješća je trgovanje emisijama putem tržišta ugljika poput Programa trgovine emisijama EU što može podržati investicije s malim emisijama ugljika u regiji ukoliko se provedu određene reforme.

Zaključak izvještaja okvirno bi bio taj da je jedna od najtežih lekcija koje smo naučili od klimatskih promjena to da je gospodarski model koji potiče razvoj i prekomjerna potrošnja u bogatim zemljama ekološki neodrživa.

Hrvatska, prema posljednjem Pokazatelju društvenog razvoja (HDI - Human Development Index) za 2005. godinu svrstala se na 47 mjesto od ukupno 177 zemalja svijeta, što je pad za tri mjesta u odnosu na prošlogodišnje Izvješće o društvenom razvoju koji se, pak, temeljio na starijim podacima iz 2004. godine.

V.M.

Pročitajte više