Nakon Crnoje, HDZ na čelu Ministarstva branitelja želi čovjeka kojemu nad glavom visi plagijat

Foto: FAH, video: HRT

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko danas je objavio kako je stranka odlučila da će Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, biti njezin službeni kandidat za mjesto ministra branitelja.

Tako su se, nakon višetjednog iščekivanja i nagađanja o nasljedniku Mije Crnoje na čelu Ministarstva u Savskoj, u HDZ-u u konačnici odlučili za kandidata koji je dobar dio 2014. godine i cijelu 2015. godinu u hrvatskim medijima bio najpoznatiji po aferi plagiranja diplomskog rada.

Naime, kao što je Index prvi doznao još 2012. godine, na Policijskoj akademiji - Visokoj policijskoj školi suspendirana su dva viša predavača, i to zbog sumnje da su omogućili plagijate više diplomskih radova među kojima se nalazio i Milijan Brkić.

> Index doznaje: Skandal na Policijskoj akademiji, dva predavača omogućila 26 plagijata diplomskih radova!

Ipak, u srpnju 2015. godine Upravni sud u Zagrebu je nepravomoćno ukinuo rješenje Visoke policijske škole, koja je zbog plagiranja poništila diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.

70 posto Brkićevog diplomskog rada prepisano

Sutkinja Tamara Bogdanović rješenje je poništila zbog proceduralne pogreške, jer je odluku u ime Visoke policijske škole donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti po poslovniku.

Interesantno je da je sutkinja Bogdanović u čitanju je presude istaknula da je 70 posto Brkićevog diplomskog rada prepisano.

Predstavnici Visoke policijske škole, Ankica Majić i Želimir Radmilović, tada su najavili da će Visokom upravnom sudu uputiti žalbu, nakon što dobiju pismeno obrazloženje presude.

Presuda Upravnog suda o diplomi Milijana Brkića.

Posted by HRT4 on Tuesday, 14 July 2015


Karamarko: Brkić je ponudio ostavku

Podsjetimo, Tomislav Karamarko potvrdio je da mu je Milijan Brkić ponudio ostavku dva dana nakon Odluke Visoke policijske škole o poništenju Brkićeva diplomskog rada pod naslovom "Organizacijske razine MUP-a RH".

Karamarko je također svojevremeno ustvrdio kako će Milijan Brkić, ako Upravni sud utvrdi da je plagirao diplomski rad na Visokoj policijskoj školi, biti smijenjen s dužnosti glavnog tajnika stranke.

"Apsolutno će biti smijenjen. Mi smo odmah to rekli, on je sam podnio ostavku, ona je tu u ladici, vidjet ćemo što će reći Upravni sud", kazao je tada Karamarko.

Upravo Brkić najgorljivije zagovarao Crnoju

Milijan Brkić bio je i jedan od eksponenata HDZ-a koji je, dan prije Crnojine ostavke i u jeku niza afera, najgorljivije branio bivšeg ministra. Brkić je novinarima pred Banskim dvorima kazao kako će Crnoja, prema njegovim saznanjima, ostati na ministarskoj poziciji.

Početkom ovog mjeseca Brkić je ponovno istupio u obranu Crnoje. Upitan je li HDZ postao temeljitiji u provjeri kandidata s obzirom na "repove" koje je imao bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, odgovorio je kako se ne slaže da su u njegovom slučaju promakli bilo kakvi repovi.

"Ako bi gledali repove, vratite se zadnje četiri godine, koliko ste imali repova - pa ste vi kolege iz medija šutjeli", dometnuo je Brkić.

Usto, Brkić je 4. veljače, kada je zamrznuo mandat u Saboru, novinarima kazao kako je "jedini razlog stavljanja njegovog mandata u mirovanje povratak na mjesto glavnog tajnika", kako bi se "posvetio radu u stranci", pred kojom su "određeni procesi" koji se "moraju odraditi kako bi stranka postala jača i homogenija".

> Milijan Brkić: O mojoj poziciji u izvršnoj vlasti odlučit će Tomislav Karamarko

Ipak, upitan razmatra li opciju da zauzme neku od pozicija u izvršnoj vlasti, Brkić je tada kazao kako to ovisi o Tomislavu Karamarku.

Pročitajte više