Nakon demonizacije enkripcije otkriveno da su teroristi komunicirali nezaštićenim SMS-om

Foto: Hina

NAKON tragičnih događaja u Parizu gotovo poslovično stižu pozivi za jačanje masovnog nadzora i cyber sigurnosti, a ovog puta je posebna pažnja posvećena enkripciji. U posljednjim danima je tako bilo tvrdnji da su teroristi komunicirali putem Playstationa 4, a New York Times je čak morao posegnuti za izuzetno rijetkom praksom i potpuno povući jedan članak u kojem su iznesene neprovjerene informacije ili, kako piše Tech Dirt – halucinacije.

Vlade s ove i one strane Atlantika već dugo tvrde da enkripcija mobilnih i drugih komunikacija onemogućuje borbu protiv terorizma. Ipak, Apple je prije nekoliko tjedana dobio niz sudskih sporova u Americi gdje je pozvan na bojkot britanskog tržišta ako tamošnja vlada nastavi inzistirati da tvrtka mora stvoriti sigurnosni propust (backdoor) za potrebe obavještajaca. U vatri se našao i Edward Snowden kojeg je šef CIA-e okrivio za terorističke napade od 13. studenog.

Kampanja protiv enkripcije traje već dugo, u EU ju je povela bivša povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström koja je svojedobno optužena da pogoduje SAD-u i "prodaje europsku privatnost" Amerikancima.

Tech Dirt, portal predan zaštiti privatnosti i slobodi interneta, javlja da se, nakon početnih nagađanja, ustanovilo da su pariški teroristi komunicirali SMS porukama bez ikavke enkripcije o čemu je javio Intercept uz link na RTL koji je pak objavio detalje o terorističkim besjedama.

Aktualni razgovori na društvenim mrežama sugeriraju da je velikom broju korisnika dozlogrdila činjenica da se tragedije kakva je pogodila Pariz koriste za nastojanja da se naruši privatnost i osnaži masovni nadzor, pozivaju tvrtke da umjesto zatvaranja sigurnosnih propusta stvaraju iste.

Podjednaka je situacija i u medjskim komentarima koji ističu da je, u najmanju ruku, riječ o dvojbenom moralnom činu za koji sve više ljudi ističe da predvidljivo dolazi u pratnji svakog terorističkog napada.

Pročitajte više