Nakon izjave stvarnog šefa DP-a jasno je: Ili idu s HDZ-om ili idemo na nove izbore

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Mario Radić, formalno zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta koji figurira kao stvarni šef te stranke, danas je praktički otklonio mogućnost sudjelovanja u većini koju bi činila dosadašnja opozicija ujedinjena protiv HDZ-a.

Riječ je o već dobro poznatoj ideji da se u saboru formira tzv. antikorupcijska većina, koja bi promijenila nekoliko važnih zakona, poput lex AP-a, i poništila imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Potom bi se, prema toj ideji, vjerojatno išlo na prijevremene izbore. 

No tu je ideju moćni DP-ovac danas praktički pokopao. 

Radić: Definitivno ne idemo s SDSS-om, ali ni s Možemo

Radić i tajnik stranke Josip Dabro izašli su pred novinare nakon sjednice predsjedništva Domovinskog pokreta i objavili da je na sastanku odlučeno da DP definitivno neće biti dio bilo kakve većine u kojoj su SDSS ili Možemo. "Naš stav je tu vrlo principijelan jer smatramo da te dvije stranke nisu konstituirane na ustavan način", rekao je i odmah naglasio da ne želi detaljnije objašnjavati što pod tim misli.

Radić je kasnije tijekom presice priznao da ruku za formiranje većine, posebno one koju bi činila dosadašnja oporba - nema. 

"Mi danas iz svih ovih pregovora nismo vidjeli uopće koja to većina može biti. Mi s našim ograničenjima možemo sastaviti vlast kako možemo. Vi ste tu u pravu, fali ruku", dodao je. 

Drugim riječima, DP može sastaviti vladu samo s HDZ-om, i to uz dva uvjeta - da manjine ipak ne ostanu pri svom stavu da će nastupati zajedno (tj. s SDSS-om) ili da HDZ-u i DP-u pretrče Vesna Vučemilović iz Suverenista, koja je to već nagovijestila, i Dario Zurovec iz Fokusa. Ili neki treći potencijalni žeton. 

"Domovinski pokret se ne boji novih izbora, to vam svima mora biti jasno. Mi imamo svoje principijelne stavove koje ćemo braniti i na tome ćemo ostati. Ni od jednog svog stava nećemo odustati. Da li će biti većine, o tom potom", rekao je Radić. 

Matematika je neumoljiva, tzv. antikorupcijska većina je nemoguća

A većine može biti samo s HDZ-om. 

Naime, kad je riječ o pokušajima slaganja većine dosadašnje opozicije, matematika je jasna.

Bez Možemo, anti-HDZ blok ima 56 ruku, odnosno 57 računamo li i Fokusovog Zurovca. S DP-ovih 13 dolazimo do brojke od 70. I tu priča staje. Čak i da se manjine bez SDSS-a (koje su se već izjasnile za HDZ) ipak odluče prikloniti dosadašnjoj oporbi, to je 75 mandata i nije dovoljno za većinu. I time i teoretska mogućnost sastavljanja tzv. antikorupcijske većine postaje nemoguća.

I to je sasvim jasno premda se Radić i dalje trudi ostaviti dojam da je opcija većine s anti-HDZ blokom i dalje otvorena i hvali Grbina zbog korektnosti na pregovorima. 

Na konstataciju novinara da ako kažu da neće ići s Možemo, nema šanse da formiraju većinu s SDP-ovom koalicijom, Radić govori: "Ja to ne znam. Mi smo svoje stavove prenijeli gospodinu Grbinu, ovim putem mu zahvaljujem, vrlo je korektno. Nikakvi detalji s njihovih sastanka ne izlaze i nema konstrukcija naknadnih, što je po meni vrlo korektan stav njihovog pregovaračkog tima."

Radić otklonio svaku mogućnost formiranja anti-HDZ većine u saboru i izglasavanje nekoliko zakona

"Ja ne mogu ništa otpisivati. Svi imate svoja računala, pogledajte što je i kako nije. Mi nikoga nećemo ucjenjivati niti ćemo dati da se nas ucjenjuje", dodao je. 

Radića su novinari pitali protivi li se sudjelovanju Možemo i u tzv. antikorupcijskoj većini u saboru za izglasavanje nekih zakona, a nominalni zamjenik predsjednika DP-a nije ostavio nikakve dvojbe - s Možemo ne idu ni u jednoj kombinaciji.

"Gledajte, mi kad kažemo da ne možemo biti dio većine s te dvije stranke, to je vrlo jasno što to znači. Ja ne vidim što tu dalje treba objašnjavati", rekao je Radić. 

Upitan je još jednom o tome da iz toga proizlazi da nema dovoljno ruku za antikorupcijsku većinu u saboru. 

"Ja vam ništa neću govoriti jel ima ili nema, ja ne vidim što smo mi novo rekli, mi smo samo danas potvrdili naše principe i stavove", kazao je. Iako to Radić ne želi javno izgovoriti, jasno je da ruku za većinu koja ne bi uključivala HDZ - nema. Nije stoga jasno ni kakvog bi smisla imao nastavak pregovora DP-a s SDP-om i Mostom jer matematika je do sada svima trebala biti jasna.

Stvari su jasne - ili većina DP-a i HDZ-a ili novi izbori

A stvari su doista prilično očite. Ako ne bude nekih neočekivanih raskola koji bi otvorili mogućnost za neku u ovom trenutku nezamislivu kombinaciju, izgledno je da će većinu ili formirati DP i HDZ ili ćemo ići na nove izbore. Vjerojatnijom se ipak čini prva od te dvije mogućnosti. 

To misli i član predsjedništva HDZ-a i tehnički ministar Ivan Anušić, koji je dobio i najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata na izborima. 

"Nazire se kraj i HDZ će vrlo brzo sastaviti vladu", naglasio je i dodao da im informacije koje su proteklih nekoliko dana dobili međusobno komunicirajući daju za pravo to i reći, a to je i premijer danas rekao u Bruxellesu.

Za komentare da bi dogovor s Domovinskim pokretom bio već gotova stvar da je on predsjednik HDZ-a, a ne Plenković, Anušić je rekao da je predsjednik stranke, kandidat za premijera i nositelj njihove političke priče na izborima Plenković i da će tako i biti. "Tu nema nikakve dileme i s Plenkovićem će se dogovoriti isto kao što bi se sa mnom dogovorili", rekao je.

Anušić je kazao i da je to što je DP-u SDSS neprihvatljiv "okej i na kraju krajeva poruka hrvatskih birača". "Kad zbrojimo mandate koje su dobili HDZ i DP, to jasno pokazuje volju da se vlada upravo tako složi", zaključio je. 

Pročitajte više