Nakon kaosa s dronovima, otvoren aerodrom na Gatwicku

Foto: EPA

AERODROM Gatwick otvoren je nakon što je zbog dronova bio zatvoren od srijede navečer.

BBC javlja kako s Gatwicka poručuju da su piste trenutno slobodne te kako će ograničen broj aviona poletjeti i sletjeti na Gatwick.  

Prvi sletio let EasyJeta

EasyJet je poručio kako je jedan od njihovih aviona sletio na Gatwick. Ipak se očekuje da će odlasci i dolasci s Gatwicka u početku biti ograničeni. Tisuće putnika ostale su zarobljene na aerodromu koji je zatvorila policija koja traži osobu koja je upravljala dronovima. 

Podsjetimo, Gatwick je zatvoren, a letovi zaustavljeni nakon što su u srijedu i u četvrtak uočeni dronovi koji su nadlijetali piste. 

Policija zasad nije uspjela locirati dronove i njihovog upravljača, a razmišljaju i o tome da pucaju na dronove i tako ih obore. Iz Gatwicka ipak savjetuju putnike da provjere statuse leta prije nego što dođu na aerodrom. 

Oko 120.000 ljudi pogođeno otkazivanjem letova

Chris Woodroofe, šef operatera na aerodromu, rekao je kako je oko 120.000 putnika pogođeno zatvaranjem aerodroma. 

Putnici su se pak žalili na niske temperature na južnom terminalu dok su se drugi našli zarobljeni u inozemstvu nakon što su njihovi letovi otkazani ili preusmjereni. 

BBC javlja i kako su se njima javili deseci putnika koji su rekli kako su zbog neizvjesnosti oko letova odlučili promijeniti svoje planove za blagdane ili su pak odlučili putovati s drugog aerodroma pa su kupovali nove karte. 

Ryanair je izvijestio kako sve svoje letove s Gatwicka i za Gatwick preusmjerava na Stansted. 

Ministar prometa Chris Grayling je pak poručio kako vlada čini sve u svojoj mogućnosti kako bi dogovorila preusmjeravanje letova na druge aerodrome. 

Kaos počeo u srijedu navečer

Podsjetimo, kaos na Gatwicku počeo je u srijedu oko 21 sat po lokalnom vremenu. Tada su pokraj ograde aerodroma letjela dva drona. Oko 4 ujutro aerodrom je otvoren, ali je već 45 minuta kasnije zatvoren zbog novih dronova. Tada je počelo otkazivanje letova i njihovo preusmjeravanje, a oko 10.000 putnika tada je bilo pogođeno tim mjerama. 

U četvrtak je pak policija izjavila kako je napad dronovima namjeran čin kojim se želi poremetiti zračni promet. Ipak, nije bilo naznaka da se radi o terorističkom činu. Preko 20 policijskih jedinica počelo je tražiti počinitelja kojem prijeti do pet godina zatvora, a vojska im pomaže. Do četvrtka je 120.000 putnika pogođeno otkazivanjem letova, a policija je izvijestila da je bilo još 50 slučajeva viđenja drona otkako je aerodrom prvi put zatvoren. 

U petak ujutro je EasyJet izjavio da je njihov let uspješno sletio, a iz aerodroma su poručili da su otvoreni. Gatwick je pak prije zatvaranja očekivao rekordnu blagdansku sezonu letova.

Pročitajte više