Nakon medijskih napisa MVP povukao Sanju Kuprešak i Vibora Kalogjeru

UGOVORNI djelatnici Ministarstva vanjskih poslova Vibor Kalogjera i Sanja Kuprešak povlače se iz hrvatskih veleposlanstava u Washingtonu i Pragu, saznaje se u utorak iz Ureda glasnogovornika MVP-a.

Ugovorna djelatnica Sanja Kuprešak primila je, s datumom 17. studenoga, rješenje o povlačenju zbog utvrđivanja činjenice o mogućoj povredi odredaba Bečke konvencije, te Zakona o vanjskim poslovima i Zakona o državnim službenicima i namještenicima, dodaje isti izvor. Istovremeno je, kako je rečeno, u MVP-u osnovano povjerenstvo koje će ispitati sve činjenice u vezi tog slučaja i djelovanje Sanje Kuprešak.

U članku 42. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1964. godine, nalaže se da "diplomatski agent ne smije obavljati u državi primateljici profesionalnu ili trgovačku djelatnost u svrhu stjecanja osobne zarade".

Ugovorni djelatnik Vibor Kalogjera primio je rješenje o povlačenju s dužnosti u Washingtonu, s datumom 19. studenoga, zbog utvrđivanja činjenica o mogućim povredama odredaba Zakona o vanjskim poslovima i Zakona o državnim službenicima i namještenicima. I u tom je slučaju osnovano povjerenstvo, saznaje se iz Ureda glasnogovornika.

Prema pisanju medija, Sanja Kuprešak navodno posjeduje suvlasništvo u tvrtkama u Pragu. Prema Nacionalu, koji se poziva na MVP, njezin postupak primanja u diplomatsku službu započeo je bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula a dovršio sadašnji ministar Miomir Žužul.

Vibor Kalogjera je, izviješćivali su posljednjih dana dnevni listovi, navodno autor internetskog dnevnika u kojem je neprimjereno i koristeći se vulgarnim riječima opisivao svoje službene aktivnosti i iznosio osobne ocjene nekih američkih dužnosnika.

Pročitajte više