Nakon otkrića Indexa o Zadravec u Vinogradsku stigla inspekcija

Foto: FAH

AGENCIJA za zaštitu osobnih podataka upravo je bila u KBC-u Sestre milosrdnice u nadzoru zbog Indexovog članka u kojem smo napisali da nam je predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju te bolnice Dijana Zadravec poslala osobne podatke svih liječnika koji su dali otkaze u drugim zagrebačkim bolnicama.

To je Indexu potvrdio ravnatelj Vinogradske, dr. Mario Zovak.

>>Zadravec poslala popis s imenima liječnika koji su dali otkaz u drugim bolnicama

Ravnatelj: Sve su pregledali

"Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka su bili maloprije u nadzoru. Sve su pregledali kod nas, tražili su dodatnu dokumentaciju i rekli da će nam uskoro poslati zaključak. Tražili su poslovne procese Vinogradske, što smo pravno formalno postavili kao okvir za GDPR. Ja nemam uvid kakva će biti procedura dalje prema bolnici ili kolegici Zadravec. Ako procijene da je netko pogriješio, oni će donijeti rješenje o kazni. Ne znam koje imaju ovlasti. Kakve će mjere poduzeti, doista ne znam", rekao nam je dr. Zovak.

Doznajemo kako s upravom bolnice nema veze način na koji je Dijana Zadravec došla do podataka te imena i prezimena liječnika iz drugih bolnica.

Poslala nam kompletan popis s imenima i prezimenima liječnika drugih bolnica

Podsjetimo kako je u odgovoru za Index Zadravec prekršila opću uredbu o zaštiti podataka - GDPR - jer nam je poslala kompletan popis s imenima i prezimenima liječnika koji su dali otkaze - ne u Vinogradskoj, već u ostalim zagrebačkim bolnicama.

Iako smo je konkretno tražili odgovor o tome koliko je radiologa otišlo iz Vinogradske, odnosno Klinike za tumore koja spada pod Vinogradsku, Zadravec nam je odgovarati na upit krenula s tim da sve hrvatske bolnice, pa i privatni sektor, imaju problem s deficitom radiološkog kadra, posebno specijalista radiologije.

Tako je navela konkretan broj i sva imena i prezimena radiologa koji su otišli iz KBC-a Zagreb, Merkura, Dubrave i Svetog Duha, navodeći kako ih je sa Zavoda u Vinogradskoj otišlo puno manje i da je riječ o 20 do 25 posto radiologa.

"Njen potez je apsolutno protuzakonit i nekorektan"

Pitali smo ravnatelja Vinogradske dr. Zovaka kako komentira to što nam je Zadravec poslala kompletan popis liječnika iz drugih bolnica te je li uobičajeno da se takve stvari šalju.

"Ne, to nije uobičajeno. Nemam komentar na to. To je apsolutno protuzakonito i nekorektno, zato je i došla Agencija u nadzor pa ćemo vidjeti dalje", rekao je Indexu dr. Zovak.

Pročitajte više