Nakon pet mjeseci kućnog pritvora u Londonu, Ejup Ganić se vratio u Sarajevo

NAKON punih pet mjeseci provedenih u kućnom pritvoru u Engleskoj, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić danas se iz Velike Britanije vratio u Sarajevo.

Sud u Westminsteru jučer je odbacio zahtjev za izručenje Ejupa Ganića Srbiji, koja ga tereti za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prenosi Sarajevo-x i dodaje kako je Ganića na sarajevskom aerodromu dočekalo nekoliko stotina građana.

Ganić je novinarima nakon dolaska izjavio da je u Londonu dokazano kakav je bio karakter rata u BiH te da se protiv njega vodio politički montiran proces. "To je bio međunarodni pravni presedan", naveo je Ganić i izrazio zadovoljstvo podrškom građana Federacije BiH koju je imao tijekom čitavog procesa koji se vodio pred britanskim pravosuđem.

"Sud u Britaniji uvažio činjenicu da je ovaj proces bio politički motiviran"

"U Bosnu i Hercegovinu vraćamo se s dvije pobjede, jedna je dokument da je na BiH izvršena agresija, a drugi da je proces protiv mene bio politički montiran", rekao je Ganić i dodao kako dokument koji je donio iz Britanije potvrđuje da je na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. izvršena agresija.

Ganić je konstatirao da je "Srbija zloupotrijebila britansko pravosuđe i napravila međunarodni presedan" te ponovio da je ovo bio politički motiviran proces, što je, kako je rekao, sud u Britaniji uvažio.

Pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Damir Arnaut rekao je da je britansko pravosuđe sugeriralo Srbiji u sporu protiv Ejupa Ganića da ne ulaže žalbu, jer će "proći još gore". On tvrdi da žalba nema nikakvu pravnu težinu, jer je Ganić već u BiH. "Za razliku od pravosuđa Srbije, ja imam puno povjerenje u pravosuđe BiH", rekao je Arnaut.

Pročitajte više