Nakon povijesnog sastanka Kima i Trumpa, na sljedećem bi sudjelovala i Južna Koreja

Foto: Getty, 123rf
 
JUŽNOKOREJSKI predsjednik Moon Jae-in rekao je danas da je trostrani summit sa Sjevernom Korejom i SAD-om moguć, a da bi njegova svrha bili pregovori o okončanju nuklearne prijetnje na Korejskome poluotoku.
 
Moon se planira sastati sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong-unom sljedeći mjesec nakon diplomatskih aktivnosti u Aziji, Europi i SAD-u.
 
Američki predsjednik Donald Trump također je rekao da bi se sastao s Kimom do kraja svibnja. "Sjevernokorejsko-američki summit bio bi povijesni događaj nakon međukorejskoga summita", rekao je Moon u predsjedničkoj Plavoj kući u Seulu nakon pripremnog sastanka za međukorejski summit.
 
Pogranično selo mjesto mogućeg trostranog susreta
 
"Ovisno o mjestu susreta, mogao bi biti još dramatičniji. A ovisno o napretku, mogao bi voditi trostranom summitu Južne Koreje, Sjeverne Koreje i SAD-a", rekao je.
 
Seul razmatra pogranično selo Panmunjom, gdje se trebaju sastati Moon i Kim na jednodnevnom susretu, kao mjesto i mogućeg trostranog susreta.
 
Neimenovani dužnosnik Plave kuće koji je htio ostati anoniman rekao je da se Moon nije precizno referirao na Panmunjom niti da se o trostranom susretu razgovaralo s Washingtonom prije nego što je to Moon napomenuo.

Pročitajte više