Nakon puštanja iz švicarskog zatvora ubojica-osvetnik u Rusiji dočekan kao heroj

RODBINA, prijatelji, ali i mnogobrojni neznanci su danas na moskovskom aerodromu Demodedovo priredili herojski doček Vitaliju Kalojevu, 51-godišnjem ruskom arhitektu čija je gorka životna sudbina, usprkos okrutnog zločina, izazvala velike simpatije u toj zemlji.

Kalojev je rodom iz Sjeverne Osetije, kavkaske regije gdje je krvna osveta duboko ukorijenjena u narodnim običajima, a njenom žrtvom je 2004. godine postao švicarski kontrolor leta Peter Nielsen.

Nielsen je noću 1. srpnja 2002. godine bio uposlenik Skyguidea, privatne švicarske tvrtke za kontrolu leta. Iste se noći iznad švicarskog neba ruski putnički avion sudario s DHL-ovim transportnim avionom. Poginulo je svih 71 putnika i članova posade, uključujući 49-ero djece - većinom učenici iz ruskog grada Ufe koji su izlet u Švicarsku dobili kao nagrade za uspjeh u školi. Među žrtvama su bili Kalojevljeva supruga i dvoje djece.

Kalojev je bio duboko potresen tragedijom, između ostalog i zbog toga što je bio među prvima koji su stigli na mjesto nesreće te sudjelovao u potrazi za ostacima svojih najmilijih. Nedugo potom je doživio slom živaca, između ostalog i zato što je pronašao i identificirao tijelo svoje kćeri. Razbacani ostaci njegove supruge i sina su pronađeni nekoliko dana kasnije.

Kalojev je kasnije pričao da je "dvije godine života proveo na groblju", ali ga je dopis Skyguidea - u kojemu mu nude 160.000 švicarskih franaka ukoliko se odrekne odštetnog zahtjeva - pokrenuo na pohod za pravdom. Nakon neuspjelog pokušaja da dobije osobnu ispriku od direktora Alana Rossiera, 24. veljače 2004. se u Zürichu zaputio prema Nielsenovom domu, saznavši da je upravo on bio kontrolor zadužen za let na kojemu je stradala njegova obitelj.

Što se točno dogodilo nakon što je Kalojev zakucao na Nielsenova vrata nije poznato. Svjedoci tvrde da je došlo do kraće prepirke, a na kraju je Nielsen izboden nožem. Kalojev se ubrzo nakon toga predao policiji i priznao ubojstvo, iako je tvrdio da se ne sjeća kako je točno do njega došlo.

26. listopada 2005. godine Kalojev je osuđen na osam godina zatvora. Međutim, nakon što je švicarski vrhovni sud ustanovio da prvostupanjska presuda nije uzela u obzir njegovo mentalno stanje, 8. studenog 2007. godine je pušten te mu je omogućen povratak u Rusiju.

Ta je odluka došla nekoliko mjeseci nakon što je švicarski sud četvoricu Skyguideovih dužnosnika osudio na uvjetne zatvorske kazne i globe zbog ubojstva iz nehata.

Kalojev je nakon dolaska na aerodrom izjavio kako je dirnut podrškom ruske javnosti te kako se zbog nje "u zatvoru uopće nije osjećao kao da je u inozemstvu". Izrazio je duboku zahvalnost ruskom narodu, ali i predsjedniku Putinu, te ruskom veleposlanstvu u Švicarskoj.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više