Nakon što su se osramotili pred NATO-om, Slovenija želi ojačati vojsku, sastao se državni vrh

Foto:

SLOVENIJA se s pravom smatra sigurnom državom, ali je pogrešan i štetan dojam da nije potrebno ulagati u vojsku i sigurnosni sustav, izjavio je danas slovenski predsjednik Borut Pahor na izvanrednoj sjednici parlamenta posvećenoj stanju u vojsci koje oporba drži vrlo lošim s obzirom na nedavne negativne rezultate NATO-vog testiranja njene borbene spremnosti.

"Vojska je od vitalnog značenja za obranu naše nezavisnosti", kazao je Pahor zastupnicima, dodavši da bi zbog novih sigurnosnih izazova trebalo reformirati sigurnosni sustav i oružane snage.

Prema riječima Pahora, koji je nominalno po ustavu i zapovjednik oružanih snaga, trebalo bi postići širok politički konsenzus na osnovi kojega bi Slovenija u sljedećih deset godina ukupne izdatke za sigurnost i vojsku višestruko povećala na 2,5 posto BDP-a, čime bi zajamčila bolju nacionalnu sigurnost i interoperabilnost u okviru NATO saveza.

Izvanrednu sjednicu Pahor je iskoristio i za naglasak da su sredstva namijenjena obrani smanjivale tri zadnje vlade, reagirajući tako na tvrdnje oporbe da su rezovi u obrambenom sektoru počeli i bili najveći upravo u vrijeme kad je on bio premijer.

Izvanrednu sjednicu parlamenta i Pahorovo izvješće o stanju u vojsci zatražile su dvije oporbene stranke.

Nezadovoljstvo u vojsci

Iako je premijer Miro Cerar kazao da je skandal izazvan pokušajem da se vojska iznutra diskreditira, a članovi njegove koalicije pozvali da se to ne koristi za dnevno-političke obračune među strankama pred skorašnje parlamentarne izbore, u oporbi tvrde da je nedavna neuspješna pokazna vježba samo vrh ledenog brijega i simptom slabog stanja u vojsci te nezadovoljstva njezina kadra zbog malih plaća i loše opreme.

Ta je vježba pokazala da dvije planirane bataljunske skupine, koje su godinu i pol pripremane za djelovanje po NATO standardima, za to još nisu osposobljene.

Čak 60 posto sastava slovenske vojske čine časnici i dočasnici, a prosječna starost profesionalnih vojnika je 40 godina. Osim toga, njihove su plaće zadnjih godina rapidno padale, na sadašnjih 65 posto prosječne plaće u državi, rečeno je tijekom rasprave u parlamentu.

Novi načelnik glavnog stožera slovenske vojske Alan Geder, koji je na to mjesto imenovan nakon nedavno smjene general-bojnika Andreja Ostermana, kazao je da slovenskoj vojsci trenutno nedostaje 1200 vojnika, zbog čega u svoje aktivnosti mora uključivati i neprofesionalnu pričuvu, te da s obzirom na sadašnje stanje i dinamiku ona neće moći ispuniti postavljeni cilj formiranja, opremanja i osposobljavanja dvije srednje bataljunske skupine do 2025. godine.

Pročitajte više