Nakon sumnjive prometne pariška taksi tvrtka obustavila korištenje automobila Tesla

Ilustracija: EPA

VODEĆI pariški taksi prijevoznik G7 obustavio je korištenje vozila Tesla Model 3 pošto je jedno od vozila prošlog vikenda sudjelovalo u nesreći s poginulom osobom i više ozlijeđenih.

Nesreća se dogodila u subotu navečer kad je jedan od taksista vozio izvan službe svoju obitelj u restoran, rekao je zamjenik izvršnog direktora Yann Ricordel.

Vozač pokušao zakočiti, ali je vozilo ubrzalo?

Prema pisanju francuskih medija, vozilo je naletjelo na biciklista i troje pješaka i potom udarilo u kombi. U nesreći je jedna osoba poginula, rekla su dva izvora, dok se od osobe bliske istrazi doznaje da je ozlijeđeno dvadeset osoba, od kojih su tri u kritičnom stanju.

Taksi kompanija izvijestila je da će obustaviti korištenje 37 automobila Tesla Model 3 iz voznog parka do završetka policijske istrage.

Tvrtka Tesla je u ponedjeljak rekla kako je početna istraga isključila tehničku grešku na vozilu, dok vozač tvrdi da je pokušao zakočiti, ali je vozilo ubrzalo. Zasad je nejasno u kojem je načinu vožnje bilo automobil, odnosno je li bio uključen autopilot.

Moguće poteškoće s akceleratorom

Gradonačelnik 13. pariške četvrti Jerome Coumet objavio je na Twitteru da prvi elementi istrage ukazuju da je vozilo imalo poteškoće s akceleratorom.

Ricordel je zaključio da imaju dva različita pogleda na događaj, pa će do završetka istrage zadržati obustavu korištenja kao sigurnosnu mjeru za vozače, korisnike i druge sudionike u prometu.

G7 jedna je od najvećih pariških taksi kompanija, koja povezuje 9000 nezavisnih vozača. Polovicu voznog parka te kompanije čine električna ili hibridna vozila, a cilj je da ih bude sto posto do 2027.

Pročitajte više