Nakon tri tjedna pada, cijene nafte znatno porasle

Ilustracija: Shutterstock

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za "crnim zlatom".

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3.8 posto, na 82.62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3.9 posto, na 78.54 dolara.

Cijene znatno porasle nakon tri tjedna pada

Nakon tri tjedna pada, cijene su prošloga tjedna znatno porasle jer Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), kao i američka investicijska banka Goldman Sachs, u drugoj polovici godine očekuju relativno snažnu potražnju.

OPEC je potvrdio da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 milijuna barela dnevno, a Goldman Sachs predviđa solidnu potražnju u SAD-u tijekom ljeta i deficit na tržištu u trećem tromjesečju od 1.3 milijuna barela dnevno.

I američke su vlasti blago podignule procjene potražnje, pa također očekuju deficit u ponudi barem do početka zime.

Očekuje se da će rast zapadnih gospodarstava ubrzati, a i da će ojačati potražnja iz Kine

Sve te procjene temelje se na očekivanjima da će se rast zapadnih gospodarstava ubrzati, nakon što središnje banke smanje kamatne stope, što bi trebalo potaknuti i potražnju za naftom.

Također, očekuje se da će ojačati i potražnja Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, s obzirom da tamošnje vlasti različitim mjerama nastoje ubrzati oporavak gospodarstva.

Ostaje za vidjeti hoće li se te procjene i ostvariti. Negativno bi, pak, na potražnju moglo utjecati usporavanje rasta američkog svjetskog gospodarstva.

Čelnici Feda očekuju samo jedno smanjenje kamata, a dosad su očekivali tri

S obzirom da je inflacija u SAD-u i dalje znatno iznad ciljanih razina središnje banke, čelnici Feda poručili su prošloga tjedna da ove godine očekuju samo jedno smanjenje kamata, dok su dosad očekivali tri reza.

Visoki troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje mogu zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine, na londonskom tržištu gotovo 8, a na američkom tržištu oko 9.5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.