Nakon Trumpove odluke o Iranu, Putin želi s Izraelom tražiti rješenja za Bliski istok

Foto: Hina/EPA
 
RUSKI predsjednik Vladimir Putin je u srijedu tijekom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Kremlju izjavio da želi tražiti rješenja za Bliski istok, dan nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma.
 
Govoreći o stanju na Bliskom istoku, ruski predsjednik je ocijenio da je ono nažalost jako teško. "Nadam se da ćemo ne samo razgovarati o tome nego i tražiti rješenja", izjavio je ruski predsjednik, prema priopćenju Kremlja.
 
>>VIDEO Trump donio odluku od koje je strahovao cijeli svijet: Amerika se povlači iz nuklearnog sporazuma
 
>>Izrael proglasio uzbunu zbog Irana
 
Benjamin Netanyahu je izjavio da će dvojica čelnika zajedno razmisliti o načinu djelovanja na prijetnje.
 
"Teško je vjerovati, ali 73 godine nakon holokausta, na Bliskom istoku imamo Iran koji otvoreno poziva na uništenje Izraela", dodao je.
 
Američki predsjednik Donald Trump je u utorak najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma, zaključenog između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije te Njemačke.
 
Ruska diplomacija je u utorak navečer istaknula da je duboko razočarana odlukom američkog predsjednika o jednostranom izlasku iz sporazuma i o uvođenju američkih sankcija Iranu. Izrael je žestoki protivnik tog nuklearnog sporazuma s Iranom.
 
>>Putin zabrinut zbog američkog povlačenja iz sporazuma s Iranom
 
Putin i Netanyahu su u srijedu ujutro nazočili vojnoj paradi na ulicama Moskve prigodom 73. obljetnice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.
 
"Razgovarali smo o stanju nakon američke objave o povlačenju iz sporazuma", naveo je Kremlj u priopćenju i precizirao da su sudionici istaknuli "duboku zabrinutost i naglasili važnost tog dokumenta".
 
>>DEMONSTRACIJA MOĆI Pogledajte vojnu paradu u Moskvi, Vučić sjedio odmah uz Putina
 
Premijer Dmitrij Medvedev, ministri obrane Sergej Šojgu i vanjskih poslova Sergej Lavrov, kao i šefovi specijalnih službi (FSB) Aleksandar Bortnikov i vanjskih obavještajnih službi (SVR) Sergej Narjškin su sudjelovali na sastanku Ruskog vijeća sigurnosti kojim je predsjedao Vladimir Putin. 

 

Pročitajte više