Nakon ukidanja obveznog pregleda u 65-oj godini života automobile će moći voziti i 100-godišnjaci

Foto: 123rf

OD LIPNJA prošle godine na snagu je stupio zakon prema kojem se ukida obvezan liječnički pregled u 65-oj godini života, a ta je odluka izazvala podijeljene reakcije, javlja RTL.

"Željelo se izbjeći nametanje financijskog tereta za tu dobnu skupinu vozača", rekao je Robert Čop iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a. Policija se, naime, nada da će pri redovnim pregledima liječnici kod svojih starijih pacijenata uočiti lošiju motoriku i to prijaviti.

"Bilo liječnik obiteljske medicine, bilo liječnik ili specijalist treba o tome obavijestiti policiju koja će onda vozača uputiti na izvanredni liječnički pregled", dodao je Čop.

Međutim, mnogi liječnici smatraju kako je potpuno besmisleno na njih prebacivati svu odgovornost.

"Onaj tko nema ograničenja od početka zapravo može voziti do 80. godine bez ikakvih pregleda", pojasnio je specijalist medicine rada Davor Kraljić.

On kaže da se s vremenom kod starijih osoba pojavljuje zaboravljivost, skleroza i još mnogo stvari.

I u Matici umirovljenika smatraju da je oslanjanje na to hoće li doktori nekoga cinkati potpuno suludo.

"Liječnici poštujući svoju Hipokratovu zakletvu ne žele odavati tajne pacijenata, međutim postavlja se pitanje ugrožavaju li takvim odlukama velik broj sudionika u prometu", tvrdi Đurđica Novaković iz Matice umirovljenika grada Zagreba.

Pročitajte više