Nakon zatvaranja francuskih džamija pronađeno streljivo, propagandni materijali Islamske države

Foto: Hina

FRANCUSKE vlasti javljaju da su nakon prošlotjednih racija na džamije pronađeni streljivo za Kalašnjikov i propagandni videozapisi Islamske države.

> Francuska zatvorila tri džamije "na temelju radikalizacije"

Prošle srijede zatvorena je džamija u Lagny-sur-Marne smještena na tridesetak kilometara istočno od Pariza. Istraga je nastavljena i u nedjelju je potvrđeno da je u drugim racijama povezanima sa zatvaranjem džamije pronađeno "streljivo od 7.62 mm za Kalašnjikov i propagandni video materijali" Islamske države. Vlasti nisu otkrile lokacije na kojima su provedene racije.

Džamija u Lagny-sur-Marne je povezana sa selefizmom, tradicionalnom i ultrakonzervativnim ogrankom islama.    

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve ranije je rekao da su tijekom pretraga boravišta ili prebivališta lidera džamije pronađeni džihadistički dokumenti i jedan revolver.

Policija je također pronašla snimke religijskih napjeva koji "veličaju mučenike džihada povezane s terorističkom organizacijom Fronta obrane (Jabhat al-Nusra)", odnosno sirijskim ogrankom Al-Kaide.

Snimke su pronađene među velikom količinom materijala za učenje mladih u neprijavljenoj religijskoj školi koja je djelovala unutar džamije.

Predsjednik lokalnog muslimanskog vijeća Mohammed Ramdane je kritizirao zatvaranje dvorane za molitve rekavši: "Ništa nije pronađeno. Ništa nije skriveno, mi ništa ne skrivamo," citira France24.

Pročitajte više