Nalog Haškog suda upućen Hrvatskom slovu i nakladniku tog tjednika

NALOG Haškog suda (ICTY) za prestanak objavljivanja izjava i svjedočenja zaštićenih svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću i u drugim postupcima upućen je jutros tjedniku Hrvatsko slovo i zagrebačkom Županijskom sudu koji je nadležan za daljnje postupanje, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

"S obzirom na suradnju s Haškim sudom i zahtjev tog suda da se tjedniku dostavi nalog o zabrani, Ministarstvo pravosuđa je to jutros i učinilo, a nalog je proslijeđen i zagrebačkom Županijskom sudu koji je nadležan za daljnje postupanje po zahtjevu Haškog suda", kazao je Hini Jakša Muljačić, pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s Haškim sudom.

Muljačić nije želio govoriti o daljnjoj proceduri, rekavši kako je za sve informacije sada nadležan predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak.

Rumenjak je rekao da je taj sud haški nalog proslijedio nakladniku HKZ-Hrvatsko slovo Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiću, kao što je to bez odlaganja zatražio sud u Den Haagu. Kazao je da daljnji potezi u slučaju da njih dvojica ne ispoštuju nalog ovisi o Haškom, a ne zagrebačkom Županijskom sudu.

U Hrvatskom slovu nije se mogao dobiti nikakav komentar niti potvrda da su primili haški nalog.

Domagoj Margetić, koji je do prije dva mjeseca bio glavni urednik tog tjednika, nakon čega je počeo izdavati tjednik Novo hrvatsko slovo, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da nije dobio nikakav nalog. Kazao je kako se haški nalog vjerojatno odnosi na članke tjednika kojeg je on donedavno uređivao.

Haški sud jučer je naložio tjedniku Hrvatsko slovo da prestane objavljivati izjave i svjedočenja zaštićenih svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću i u drugim postupcima, uz upozorenje da se za kršenje naloga može biti kažnjen sa sedam godina zatvora ili novčanom kaznom do 100.000 eura.

Nadležne hrvatske vlasti Sud je pozva da dostave informacije o odgovornima za nezakonitu objavu transkripata i kršenje naredbi i odluka Tribunala vezanih za zaštitu svjedoka.

Pročitajte više