Napad na konzulat u Džedi bio je pomno isplaniran, tvrdi Washington

NAPAD na američki konzulat u ponedjeljak u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, bio je očito brižljivo pripreman, izjavili su američki dužnosnici, ali nisu mogli reći tko ga je izveo, prenose agencije.

"Jasno je da su teroristi koji su izveli napad na naš konzulat već neko vrijeme pratili naše kretanje" kako bi ušli na područje konzulata, kazao je zamjenik državnog tajnika Richard Armitage.

Armitage, koji je dao izjavu nakon susreta s iračkim predsjednikom Ghazijem al-Yawarom, dodao je ipak da se njegove primjedbe temelje na "zdravom razumu", a ne na posebnim informacijama, kako prenosi AFP.

Zamjenik službenog predstavnika State Departmenta Adam Ereli kazao je da je zadovoljan što su primijenjene sigurnosne mjere i odgovor osoblja, napose marinaca koji su bili zaduženi da zaštitu konzulata "omogućili da taj napad ne bude još smrtonosniji".

U napadu na dobro osiguran američki konzulat u Džedi, kako navodi Reuters, poginulo je dvanaest osoba, među kojima četiri pripadnika saudijskih sigurnosnih snaga, pet djelatnika konzulata koji nisu američki državljani i tri napadača.

Krvoproliće u toj luci na Crvenome moru svjedoči da borba protiv terorističke mreže al Qaide Saudijca Osame bin Ladena u zemlji najvećoj izvoznici nafte ni izdaleka nije završena.

Pročitajte više