Napadač iz Londona ima dosje. Azil mu odobren kad je rekao da je prešao na kršćanstvo

Foto: Londonska policija

Osumnjičenik za napad lužinom u južnom Londonu osuđen je za seksualni prijestup 2018., ali kasnije mu je odobren azil. Policija traga za Abdulom Shakoorom Ezedijem (35), koji je posljednji put viđen u trgovini u sjevernom Londonu u srijedu navečer.

Osuđen je za napastovanje 2018., prije nego što mu je odobren azil 2021. ili 2022., piše BBC. Policija je ranije objavila njegovu fotografiju na kojoj je vidljvo da ima ozljede na licu. Fotografija je snimljena u trgovini Tesco Expressa na Caledonian Roadu, u sjevernom Londonu, što je oko 9 kilometara udaljeno od mjesta kemijskog napada. 

Policija je upozorila građane da ih hitno nazovu ako uoče osumnjičenika. BBC doznaje kako je Ezedi stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo u kamionu 2016., a na put je krenuo iz Afganistana. Njegova kazna za seksualni prijestup, izrečena na sudu u Newcastleu, uključivala je dobrotvorni rad. 

U napadu ozlijeđeno 12 osoba

Nakon što je izvršenje kazne završeno 2020., Ezedi je razriješen probnog nadzora. Njegov zahtjev za azilom dvaput je odbijen, ali mu je odobren treći put kada je izjavio da se preobratio na kršćanstvo. Neki u ministarstvu unutarnjih poslova ističu ovaj slučaj kao primjer problema u sustavu, jer se ljudima odobrava azil unatoč izrečenim presudama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, drugi ističu kako tražitelji azila još uvijek mogu biti izloženi riziku u svojoj matičnoj zemlji, čak i ako imaju osuđujuću presudu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Napad se dogodio oko 19:25 sati u srijedu. Ukupno 12 osoba, uključujući djecu i policajce, prevezeno je u bolnicu zbog zadobivenih ozljeda. 

Među 12 ozlijeđenih, osim majke i njezine dvije kćerkice, i pet je policajaca koji su ozlijeđeni tijekom intervencije. Ozlijeđene su i tri žene, dvije u 30-im i jedna u 50-im godinama, kada su priskočile u pomoć ženi i djevojčicama. 

Svjedokinja: Čula sam prasak i kako netko zove upomoć

Puštene su iz bolnice s lakšim opeklinama. Muškarac u 50-ima, koji je također pomogao, lakše je ozlijeđen i odbio je bolničko liječenje. Majka i kći ozlijeđene korozivnom tvari mogle su zadobiti ozljede koje su im "promijenile život" u napadu u srijedu.

Vozačica autobusa Shannon Christie, koja je vidjela napad, rekla je da je spasila trogodišnju djevojčicu koja je tijekom napada "bačena iz automobila". Christie je dodala da je napadač bio odjeven u crno te da je stekla dojam da je poznavao žrtve.

"Čula sam prasak i kako netko zove upomoć. Istrčala sam van i vidjela kako taj muškarac dijete baca na pod. Zatim ju je podigao i ponovo bacio na pod. U tom sam trenutku potrčala prema njoj i zgrabila je te je odvela", rekla je Christie. Jedna je žena BBC-ju rekla da je 31-godišnja žena više puta rekla "ne vidim" te da je svom partneru rekla da donese bocu vode.

Policija traži pomoć građana

Ezedi je pokušao automobilom pobjeći s mjesta događaja, ali se zabio u drugo vozilo koje je bilo zaustavljeno, nakon čega je pobjegao pješice. Policija je na konferenciji za novinare potvrdila kako je Ezedi iz okolice Newcastlea, a automobil koji je ostavljen na mjestu događaja, Hyundai, pripada njemu.

Po zaprimljenoj dojavi o napadu, na lokaciju su upućene tri ekipe hitne pomoći. Policija je pozvala sve članove javnosti koji su vidjeli što se dogodilo da im se jave. Također su zamolili lokalno stanovništvo da provjeri jesu li kamere na kućama ili u autima možda snimile napadača kako bježi s mjesta događaja. 
 

Pročitajte više