Napadač iz Portlanda pred sudom: "Vi to zovete terorizmom, ja to zovem domoljubljem"

Screenshot: YouTube (The Oregonian)

ČOVJEK koji je u vlaku u Portlandu napao dvije muslimanke i potom nožem izbo tri muškarca koja su stala u njihovu obranu, pojavio se na sudu. Dvojica od trojice muškaraca koji su branili djevojke preminula su, dok je treći muškarac u bolnici.

Napadač Jeremy Joseph Christian na sudu je imao ispad u kojemu je vikao kako je njegov napad stvar domoljublja, a ne terorizam, piše Guardian.

"Smrt neprijateljima Amerike"


Dok su ga uvodili u sudnicu, vikao je kako želi smrt neprijateljima Amerike.

"Sloboda govora ili smrt, Portlande! Ne možete se sakriti. Ovo je Amerika. Idite ako vam se ne sviđa sloboda govora! Smrt neprijateljima Amerike! Idite iz ove zemlje ako mrzite našu slobodu. Vi to nazivate terorizmom, a ja domoljubljem. Čujete li me? Umrite", vikao je napadač iza zaštitnog stakla.

Detektivi koji istražuju slučaj izjavili su kako su nadzorne kamere u vlaku, kao i video koji je netko od putnika snimio mobitelom dokazi da je upravo Christian trojicu muškaraca napao nožem.

Detektiv Michael Michaels izjavio je kako se na jednom videu čuju uvrede na rasnoj i vjerskoj osnovi, koje je Christian izgovarao za vrijeme napada.

Preživjeli muškarac oporavlja se od napada

Muškarac koji je preživio napad izjavio je za lokalu televiziju KGW-TV kako mu je još teško shvatiti što se dogodilo te kako se fokusirao na to da se oporavi.

"Uboden sam u vrat na putu do posla, slučajno, od stranca kojeg ne poznajem, samo zato što sam pokušao biti pristojna osoba. Ne znam što napraviti nakon toga, znate...", izjavio je Fletcher.

Djevojka koju su muškarci spasili također je poslala poruku u kojoj je zahvalila hrabrim strancima koji su stavili svoje živote ispred njezinog i života njezine prijateljice.

Napadač otprije poznat policiji

Napadač je bio poznat policiji još od 2002. godine, kada je osuđen za pljačku i otmicu.
 
On je na Facebooku objavljivao islamofobične i antisemitske poruke, a prošlog mjeseca je na skupu za slobodu govora u Portlandu prijetio ljudima i dizao ruku u znak nacističkog pozdrava.
 

Pročitajte više