Napadač koji je čekićem izudarao supruga Nancy Pelosi dobio 30 godina zatvora

Nešto više od 18 mjeseci otkako je suprug Nancy Pelosi, bivše demokratske predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, Paul Pelosi napadnut čekićem u svom domu u San Franciscu, počinitelj je osuđen na 30 godina zatvora.

Sudac u San Franciscu izrekao je kaznu u petak, izvijestili su američki mediji. Tužitelj je tražio 40 godina.

Napadača na Paula Pelosija porota je već proglasila krivim u studenom za pokušaj otmice javnog službenika i napad na člana uže obitelji javnog službenika.

Napad je izazvao bijes i pokrenuo raspravu o politički motiviranom nasilju.

Paul Pelosi, koji sada ima 84 godine, napadnut je i teško ozlijeđen u kući Pelosijevih u San Franciscu krajem 2022. godine, nekoliko dana prije izbora za američki Kongres. Nakon napada morao je na operaciju zbog frakture lubanje i teških ozljeda desne ruke i obje šake.

Američki mediji otkrili su nedugo nakon zločina da se muškarac zanimao za razne teorije zavjere i laži koje je na internetu promovirao bivši američki predsjednik Donald Trump o navodnoj prevari na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Policija je tada izjavila da je počinitelj namjeravao domoći se tadašnje predsjednice Zastupničkog doma SAD-a za taokinju i "razbiti joj patele".

Htio ju je prikovati za invalidska kolica kako bi pokazao drugim članovima Kongresa da njihova "djela imaju posljedice".

Pročitajte više