Napadi na skladišta, logističke mreže... Sve je više znakova da kreće protuofenziva

Foto: EPA

UKRAJINA se priprema za protuofenzivu. CNN je razgovarao s vojnicima na poligonu u Černigovu, na sjeveru Ukrajine, ali i sa savjetnikom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihajlom Podoljakom.

"Danas su naši zadaci obuka i čišćenje rovova", kaže ukrajinski vojnik Jenia. On je član Kijevske ofenzivne garde, koja je dio inicijative ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova za uspostavu novih jurišnih brigada. "Neprijatelj je izgubio položaje, mi brzo dolazimo, zauzimamo položaje i vraćamo ih", dodaje.

Ova je operacija samo vježba, ali scenarij je osmišljen kako bi bio što realističniji. Rovovi su blatni unatoč tjednima bez kiše i vojnici su prisiljeni suočiti se s neočekivanim situacijama, poput zbrinjavanja i evakuacije ranjenika ili prilagodbe nakon pretrpljenih gubitaka.

"Neki ljudi kažu da obuka nije teška, da nema opasnosti – ali trčati kroz rovove i neprestano trenirati, znajući da ćeš ići u bitku, nije lako", kaže Jenia. "Sve dolazi s vježbom. Jasno je da će tijekom neprijateljstava biti i psihološkog utjecaja rata - ali praksa je vrlo važna", dodaje.

Čak i dok ukrajinski gradovi doživljavaju baraž za baražom ruskih raketa i bespilotnih letjelica, Jenia i ostali članovi ofenzivne garde ostali su ravnodušni, simulirajući scenarije za koje očekuju da će ih zadesiti kada Kijev konačno pokrene svoju toliko očekivanu protuofenzivu.

Operacije oblikovanja

Taj se dan brzo približava, po jednom od glavnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Već je u tijeku neka vrsta rada na povećanju intenziteta granatiranja ruske logističke podrške kako bi se smanjile njihove borbene sposobnosti u bliskoj budućnosti, kako bi se olabavila njihova obrana", rekao je predsjednički savjetnik Mihajlo Podoljak u intervjuu za CNN.

Udari koje Podoljak spominje često se nazivaju operacijama oblikovanja - jer imaju za cilj oblikovati bojno polje - u ovom slučaju u korist Ukrajine. CNN je ranije izvijestio da su one počele 12. svibnja, pozivajući se na visokog američkog vojnog dužnosnika i visokog zapadnog dužnosnika.

"Sve što se sada događa je preteča protunapada, nužan preduvjet", objasnio je Podoljak. "Sada se povećava intenzitet vatre, posebno na logističkim zalihama, sada se povećava broj operacija", rekao je.

Napadi na skladišta, logističke čvorove...

Ukrajina je povećala broj napada na ruska skladišta streljiva te logističke čvorove i baze, poput onih u Mariupolju i Berdjansku u proteklih nekoliko dana. Vrhovni zapovjednik vojske Valerij Zalužni objavio je tijekom vikenda znakovit video s naslovom: "Došlo je vrijeme da uzmemo natrag ono što nam pripada."

U svom noćnom obraćanju u ponedjeljak predsjednik Zelenski je rekao da je vrijeme protuofenzive određeno, ali nije dao dodatne pojedinosti. Usprkos jasnim znakovima da dolazi protuofenziva, Podoljak također odbija reći konkretne datume. "Ne možete reći za protunapad da će započeti na određeni dan. Već sada postoje intenzivne, relativno ofenzivne akcije na bokovima grada Bahmuta. U biti više nema grada, ali su ofenzive u tijeku", rekao je.

Uspjeh protuofenzive uvelike će ovisiti o potpori Zapada.

"Ako bude pravovremene isporuke velikih količina potrebnih komponenti, govorim o granatama, bespilotnim letjelicama i projektilima, onda, naravno, rat matematički može biti gotov ove godine", kaže Podoljak. "Ali to će nedvojbeno završiti granicama Ukrajine kakve su bile 1991., deokupacijom Krima i početkom masovnog procesa transformacije ruskog političkog sustava", kaže.

"Protuofenzive će biti u svakom slučaju i ona će biti uspješna. Neće biti brza, trebat će vremena, bit će komplicirana, ali će ipak biti uspješna", dodao je.

Razrada strategije

"Nemoguće je biti savršeno spreman za tako velik obujam borbe. Uvijek će biti potrebno fino podešavanje", objašnjava Podoljak. "Ovi ili drugi inicijativni događaji duž prve crte bojišnice se nastavljaju, nastavit ćemo akumulirati resurse, nastavit ćemo provoditi borbenu koheziju, nastavit ćemo obučavati i uvježbavati naše trupe, uključujući partnere koji provode obuku."

Na poligonima za obuku zapovjednik ofenzivne garde, koji se naziva Kijev, dijeli sličnu borbenu filozofiju. "Svaki dan poboljšavamo svoje borbene vještine u posebnoj borbenoj obuci kako bismo oslobodili svoju zemlju", kaže. "Naši vojnici sada znaju kako se nositi s neprijateljem", kaže. 

Pomagao je u obuci desetaka tisuća vojnika i vjeruje da Ukrajina ima ono što je potrebno za uspjeh. "Imamo motivaciju. Mi branimo svoju zemlju, ovo je naša zemlja, ovo je naš dom. Naravno da će pobjeda biti naša", dodaje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više